Bitlis 112 Komuta Kontrol Merkezinde görevli acil tıp teknisyeni (ATT) ve profesyonel sağlık teknikerlerine (paramedik), dijital ve simülasyon eğitim maketi üzerinde uygulamalı eğitim veriliyor.
Trafik kazalarında yaralılara ilk müdahaleyi yapan ATT ve paramediklere, dijital ve insandan farkı olmayan simülasyon eğitim maketi üzerinden uygulamalı eğitim veriliyor.
Bu eğitimlerle, başta trafik kazasında hastaya yaklaşırken soğuk kanlılığı korumak, düzgün tedavi, etkileyici ve yaralının hızlı şekilde hastaneye ulaştırılması amaçlanıyor.
Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Mahmut Konyar, gazetecilere yaptığı açıklamada, personellerin daha iyi eğitim alması ve bu teorik eğitimi pratiğe çevirmesi için yeni bir çalışma yaptıklarını söyledi.
Eğitimlerin kaliteli olması için dijital ve insandan farkı olmayan simülasyon eğitim maketi üzerinde uygulama yaptıklarını ifade eden Konyar, şöyle konuştu:
Personellerimize, simülasyon eğitim maketi üzerinden tıbbi eğitim veriyoruz. Özellikle hayati önem taşıyan trafik kazaları ile başka medikal müdahale gerektiren durumlarda bu eğitimler personellerimizin için önem taşıyor. Amacımız bu teorik eğitimi artırmak. Fakat personelimiz her vakayla her an karşılaşmadığı için teorik eğitimi kuvvetlendirmeyi hedefliyoruz.
Doğru tedavi sunmak gerekir
Trafik kazalarında, organ parçalanması ve kopmaları ile acil durum gerektiren travmalarda müdahale konusunda personel eğitimine ağırlık verdiklerini dile getiren Konyar, hayati önem taşıyan olaylar karşınında zararı minimuma indirmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Vatandaşları sağlıklı şekilde daha ileri tedavi gerektiren bir kuruma götürürken oluşabilecek kalıcı hasarları minimuma indirmeyi hedeflediklerini bildiren Konyar, şöyle devam etti:
Bu eğitimdeki amacımız olay yerinde kişiye ilk müdahaleyi doğru ve sağlıklı şekilde yapmak. Çünkü olay yeriyle hastaneler arasındaki süre çok uzun olduğu için bu esnada kişilere daha doğru tedavi sunmak gerekir. Bazen bir ilacı zamanında uyguladığınızda kişinin hayati fonksiyonlarında ciddi manada ilerleme gerçekleşiyor. Uygulamadığında hayati fonksiyonların gerilmesiyle beyinde kalıcı hasarlar gerçekleşiyor. Personellere sağlık bir eğitim verdiğimizde, kalbi duran bir hastaya müdahalede ettiklerinde daha hızlı ve pratik kalp masajıyla tekrar hayata döndürüyor. Eğitim vermemizdeki amaç bu.
Yeni gelişmeleri personelimize aktarıyoruz
Eğitim Sorumlusu Paramedik Tahsin Duran da temel modüllerin yanında ilk yardım, adli vakalara yaklaşım ve yenidoğan canlandırması eğitimleri verdiklerini anlattı.
Halka daha iyi hizmet vermek hem de personellerin daha iyi noktalara gelmesini sağlamak amacıyla bu eğitimleri verdiklerini kaydeden Duran, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Tüm dünyada olan gelişmelerden eksik kalmamak amacıyla yeni gelişmeleri personelimize aktarıyoruz. Bilgi ve becerilerini geliştirmede katkıda buluyoruz. Son teknoloji eğitim maketimiz ve eğitim salonumuz var. Bunlarının tamamını 112 bünyesinde sağlıyoruz. Daha kaliteli bir hizmet sağlamak amacıyla, bu eğitimlere ara vermeden devam ediyoruz. Bugüne kadar 120 personele 5 temel modülden eğitim verdik. Bölgede tekiz ve bununda avantajını yaşıyoruz. Personellerimizin eğitimine mütakiben çevre illerdeki personellerimizi çağıracak eğitim vereceğiz.
Paramedik Ahmet Bahadır Şen ise 12 yıldır çalıştığını ve verilen eğitimlerin çok faydalı olduğunu ifade etti.
Şen, Personel olay yerinde kazazedeye yapacağı uygulamayı ilk etapta sanal ortamda uyguluyor. Daha sonra da gerçekte hastaya yönelik düzgün çalışma yapıyor. Sanal ortamda daha düzgün ve gerçeğe yakın uygulamalar yapılıyor. Olay yerinde soğuk kanlılığımızı korumak ve hastaya müdahale konusunda uygulamalı bilgiler alıyoruz. diye konuştu.