AİHM kararıyla ilgili Osman Kavala'dan ilk açıklama

AİHM kararıyla ilgili Osman Kavala

AİHM kararıyla ilgili Osman Kavala'dan ilk açıklama

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 11 Temmuz 2022 tarihli kararına ilişkin Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada AİHM kararlarına uyma oranı en yüksek ülkelerden biri olduğunun altı çizildi. Osman Kavala ise, AİHM kararlarıyla ilgili kararın temel hukuk ilkelerine göre davranmakta ısrar eden yargı mensuplarına güç vereceğine inandığını kaydetti.

ANKARA (İGFA) - Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan tutuklu iş insanı Osman Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) dün verdiği ihlal kararına ilişkin açıklama yaptı.

Osman Kavala açıklamasında, "AİHM, 10 Aralık 2019'da aldığı kararda tutuklanmamın somut delillere dayanmadığını ve siyasi amaçlarla tutuklandığımı hükme bağlamıştı. AİHM, dün açıklanan kararında hukuksuz uygulamaların ve yargı süreci üzerindeki siyasi etkilerin hâlâ devam ettiğini hükme bağladı. Bu karar, mevcut yasaların siyasi saiklerle keyfi bir biçinde kullanıldığını açıkça ortaya koymuştur" değerlendirmesini yaptı.

Kavala açıklamasında, "Bu kararın tüm baskılara rağmen temel hukuk ilkelerine göre davranmakta ısrar eden yargı mensuplarına güç vereceğine inanıyorum" dedi.

https://twitter.com/FreeOsmanKavala/status/1546763375312527360

ADALET BAKANLIĞI'NDAN AİHM AÇIKLAMASI

Öte yandan Türkiye de, AİHM kararlarına uymayı taahhüt etmiş ve bu taahhüdünün gereğini daima yerine getirmiş bir ülke olduğunun altını çizen Adalet Bakanlığı da konuyla ilgili açıklamada bulundu.

"Türkiye, AİHM kararlarına uyma oranı en yüksek ülkelerden biridir" denilen Bakanlık açıklamasında, "Zira üye ülkelerin AİHM kararlarını icra oranı % 80,20 iken Türkiye’nin icra oranı % 87,98’dir. Diğer kararların icra süreci ise devam etmektedir. Türk yargı makamları, AİHM’in Kavala hakkında verdiği 10 Aralık 2019 tarihli kararını uyguladıklarını defaatle belirtmişlerdir. AİHM Büyük Daire gündeminde 22 dosya bulunmasına ve hâlihazırda derdest dosyaların tamamına yakınının Kavala dosyasından daha önceki tarihlerde, bir kısmının ise en az bir yıl önce Büyük Daire’ye gelmiş olmasına rağmen Kavala dosyasının öne çekilmesi; AİHM’in güvenilirliğini ve itibarını olumsuz etkileyeceği gibi AİHM’in Türkiye’ye karşı objektifliği ve tarafsızlığı konusunda kamuoyumuzdaki tartışmaları da artıracaktır" ifadelerine yer verildi.


Haber Kaynak : İGFA

Mekanik sistemlerde depremde hayat kurtarıyor

Ticaret'ten 4 aylık denetim bilançosu: 1 milyar 25 milyon TL ceza!

Göz alerjileri neden olur? Nelere dikkat edilmeli?

'Yarısı Bizden'de merak edilen sorular ve yanıtları

İzmir Karşıyaka'da Amasyalılar rüzgarı esti

Prof. Dr. Engin Ataç'ın hayatı kitap oldu

Bakırköy'e 'Kent Lokantası' geliyor

4 ilde 6 organize örgüte 43 tutuklama!

'Hüzün' sergisi ile insan ruhunun derinliklerine inildi

Bornova Arnavutları Derneği’nde hukuksuzluklara karşı dayanışma mesajı

Zafer Partisi'nden Bilecik'te Başkan Subaşı'ya sert sözler

Çimsa, ilk çeyrekte cirosunu yüzde 21 artırdı

Göçmenler düşük yoğunluklu aile hekimliklerine kaydırılıyor!

Bilecik'te takla atan otomobilde 1 kişi yaralandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kentsel dönüşüm hayat memat meselesi!