BAK- Kadıköy Türkiye'nin ilk ve tek kurumu oldu

BAK- Kadıköy Türkiye

BAK- Kadıköy Türkiye'nin ilk ve tek kurumu oldu

İzmir depreminde Ayda bebeği enkaz altından kurtaran ve Manavgat, Köyceğiz ve Marmaris’teki orman yangınları ile Kastamonu’daki sel felaketinde görev alan Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı “BAK-Kadıköy”, “orta seviye arama kurtarma” akreditasyonunu alarak, olası bir afete AFAD ile birlikte müdahale etme yetkisi alan ilk ve tek kamu kurumu oldu.

İSTANBUL (İGFA)-  Kadıköy Belediyesi belediye çalışanlarından ve gönüllülerden oluşan 45 kişilik arama kurtarma takımı BAK-Kadıköy üyeleri, zorlu eğitim sürecinin ardından girdikleri sınavdan başarı ile çıktı. Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Kentsel Arama Kurtarma eğitimlerini tamamlayan BAK Kadıköy, “Orta Seviye Arama Kurtarma Sertifikası” aldı.  İki yıl boyunca “Temel Arama ve Kurtarma”, “Kentsel Arama ve Kurtarma” ile “Yüksekten ve Derinden Kurtarma” konularında teorik, pratik eğitimler ile çeşitli tatbikatlardan geçen BAK Kadıköy, AFAD Başkanlığı’nda düzenlenen tören ile Orta Seviye Arama Kurtarma sertifikasını aldı. 

BAK-Kadıköy, bundan böyle olası ulusal afet durumlarında AFAD koordinasyonunda tüm olaylara müdahale edebilecek ya da herhangi bir afeti tek başına yönetebilecek. Kadıköy Belediyesi Çevre Yönetimi ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne bağlı çalışmalarına devam eden 45 kişilik arama kurtarma takımı, ulusal afetlerde AFAD ile birlikte müdahale yetkisi kazandı. 

TAKIM LİDERİ ÖZDEMİR: ŞERDİL BAŞKANIN DESTEĞİYLE

BAK Kadıköy’ün aldığı sertifikaya ilişkin konuşan takım lideri Hakan Özdemir, “Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı’nın yaklaşık iki yıllık emeğinin taçlandığı gün. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nın yapmış olduğu ‘orta seviye arama kurtarma’ ekipler akreditasyonunu almaya hak kazandık. İzmir’de depremi sonrasında yaptığımız toplantılarda Şerdil başkanın desteği ve bizi yönlendirmesi ile bu kararı almıştık. ‘Çocuklar daha hızlı ve hazırlıklı olun ve eğer bir şey yapacaksanız kendi yolunuzda emin olun ve ilerleyin’ dedi” diye konuştu.

“Akreditasyon sisteminde dört seviye ekip yapısı var” diye aldıkları eğitim hakkında bilgi veren Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Temel arama kurtarma, hafif arama kurtarma, orta arama kurtarma ve ağır arama kurtarma. Kadıköy Belediyesi aldığı bu sertifikasyonla Türkiye’deki ilk ve tek kamu kurumu olma özelliğini kazandı. Orta seviye akreditasyon sınıflandırmasında şu anda bir kamu kurumumuz bulunmuyor. Hatta ülkemizde şu anda sadece 4 ekip bu seviyede akreditasyon belgesini alabildi. Üç tanesi sivil toplum kuruluşu, bir tanesi Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı, Bak-Kadıköy. Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı’nın bu sertifikayı almasıyla beraber, ülkemizde ulusal bir afet durumunda AFAD koordinasyonunda tüm olaylara müdahale etme kapasitesine sahip olduğumuzu belirtiyor. Aynı zamanda yeri geldiğinde bu operasyonları üstlenmemiz ve bu operasyonları tek başımıza yönetmemiz gerekecek. Bu durumlarda bize yetki sağlıyor. Tüm ekip arkadaşlarıma bu uzun süreçte gösterdikleri çaba için çok teşekkür ediyorum. Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı’nın lideri olduğum için gurur duyuyorum. Ve bu gururu Kadıköylülerin de paylaşmasını diliyorum.”

İZMİR’DE AYLA BEBEĞİ KURTARMIŞLARDI

Deprem Operasyonları: 2020 yılı içinde yaşanan Elazığ ve İzmir depreminde görev aldı. İzmir’de Rıza Bey Apartmanı enkazındaki Ayda bebeği yaşama döndürdü.

Yangın Operasyonları: Akdeniz Bölgesi çıkan orman yangınlarına müdahale için Bak-Kadıköy, 2021 yılında Manavgat, Köyceğiz, Marmaris ve Muğla bölgesinde 10 gün süreyle orman yangınlarına müdahale etti, yardım dağıttı.

  Sel Operasyonları: Kastamonu’da 2021 yılında meydana gelen sel felaketinde İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün talebi doğrultusunda Bak-Kadıköy 10 kişilik bir ekip ile 7 gün görev yaptı. 


Haber Kaynak : İGFA

İzmit'te Halk Et Projesi ile Uygun Fiyatlı Et Satışları Devam Ediyor

İzmit Belediyesi, Dost Pati Yaşam Alanı'nın Enerji Altyapısını Tamamladı

İzmit'te 'Yüzme Bilmeyen Kalmasın' Projesi Kapsamında Öğrenciler İlk Derslerini Aldı

Güçlü Kadın Güçlü Toplum Projesi'nin İlk Eğitim Grubu Sertifikalarını Aldı

Merkezefendi'de Girişimci Kadınlar ve El Emeği Festivali Başlıyor

Meram'da Aile Kort Tenis Turnuvası Heyecanı Başlıyor

Belsa Otoparkı İhalesi İçin Başvurular Bugün Sona Eriyor

Kocasinan Belediyesi Kış Önlemlerini Tamamladı

Muğla'da AFAD'ın 16. Yıl Dönümü Afet Bilinci Etkinlikleriyle Kutlandı

Mersin'de Tam Ölçekli Radyasyon Acil Durum Tatbikatı Gerçekleştirildi

Karatay Belediyespor'un Şampiyon Sporcuları Başkan Kılca'yı Ziyaret Etti

Eyyübiye Zabıtası, Bozuk 8 Bin Şişe Kolaya El Koydu

Gebze'de 69 Hektarlık İmar Uygulaması Tamamlandı

Yeşilyurt'ta Tecde, Şeyhbayram ve Karakavak Mahallelerinde Ulaşım Altyapısı Yenileniyor

Odunpazarı'nda Alzheimer Merkezi Açılışa Hazırlanıyor