GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

BES'te kısmi ödeme dönemi

BES

BES'te kısmi ödeme dönemi

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)'nde kısmen ödeme hakkında yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişiklik ile katılımcılar sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50'sine kadar olan kısmını toplu olarak alabilecek. Yönetmelik 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

ANKARA (İGFA) -  Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmen ödeme hakkının kullanımına ilişkin temel esaslar belirlendi. İlgili yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre katılımcılar sözleşmelerini sonlandırmadan, konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda birikiminin yüzde 50'sini kullanabilecek.

Kısmen ödeme tutarı başvuru sonrasında gerçekleşecek. Devlet katkısının oranı ise talep durumuna göre değişecek.

Doğal afet durumunda kısmen ödenen tutarın yüzde 25'i oranında devlet katkısı verilecek.

Bu durumunda kısmen ödeme için süre şartı aranmayacak.

ÖĞRENCİLER 21 YAŞINI AŞMAMIŞ OLMALI

Eğitim halinde yapılan kısmen ödemelerde sözleşme sonlandırma süresi 4 yıl olacak.

Öğrenciler, 4 yıl boyunca kendi hesabından kısmen ödeme alarak eğitim masraflarında kullanabilecek. Kısmi ödemeden aylık veya yıllık ödemeli gelir sigortası ürünü olarak faydalanılacak.

Katılımcı, 21 yaşını aşmamış olmak koşuluyla Türkiye’de faaliyet gösteren üniversitelerin herhangi bir örgün eğitim lisans programına kayıtlı olması halinde başvuruda bulunabilir.

Başvuru sırasında katılımcı, e-Devlet üzerinden alınmış öğrenci belgesinin bir nüshasını şirkete ibraz etmeli.

Katılımcılar ayrıca konut alımı veya evlenme durumlarında sözleşmesinden kısmen ödeme başvurusunda bulunabilir.

Konut alımı için faydalananlar, kendi adına en az yüzde 50 sahiplik payını gösteren tapu belgesinin bir nüshasını şirkete ibraz etmeli.

Evlilik için faydalanan katılımcılar ise, evlendiğini gösteren nüfus kayıt örneğinin bir nüshasını şirkete ibraz etmeli.             

SÖZLEŞMELERİN EN AZ 5 YIL YÜRÜRLÜKTE OLMASI GEREKİYOR

Kısmi ödemeden sözleşmeleri en az 5 yıl yürürlükte olan ve katkı payını ödemiş katılımcılar faydalanabilirken, her 5 yılda bir kısmi ödeme imkanından yararlanılabilecek.

Öte yandan kısmen ödeme başvurusu yapanlar sözleşmelerini 3 yıl boyunca sonlandıramayacak.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca hazırlanan ve bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik 6 ay sonra (Mart 2024) yürürlüğe girecek.

Söz konusu yönetmeliğin detaylarına ulaşmak için tıklayabilirsiniz.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: bes'te kısmi ödeme dönemi

İstanbul'da 250 taksi plakası için ihale 7 Ekim'de... 29 yıllık ruhsat fırsatı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya 5'ten büyüktür!

Malatya'da 'Avrupa Hareketlilik Haftası'na renkli kutlama

TEKNOFEST'te Konya Selçuklu rüzgarı esti

CHP'de tek aday olan Özgür Özel yeniden seçildi

Rüzgar ve soğuk havaya dikkat! Göz kuruluğunu tetikliyor

Bursa dijital dönüşümde dünyaya rol-model oluyor

Güzellik salonlarına uzmanından altın tavsiyeler

Bayhan’dan Gazianteplilere unutulmaz konser

Gazeteci Erkan Çakıllı’dan Kaşıkoğlu'na samimi ziyaret

Kocaeli'de raylı sistemlerle yeni bir dönem başlıyor

Bursa BUSADER yeni dönem sezonu açtı

Samsun'un yeşil geleceği tanıtıldı

Fabrika-i Hümayun, İSSB MYO ile yeniden eğitimle buluştu

Bursa’dan Rize-Artvin ve Kars uçuşları için düğmeye basıldı