Bursa'nın 'sudan sebepleri'ni anlattı

Bursa

Bursa'nın 'sudan sebepleri'ni anlattı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında ‘Sudan Sebepler’ başlığıyla düzenlenen toplantıda, son 4 yılda BUSKİ marifetiyle hayata geçirilen çalışmaları anlattı. Başkan Aktaş, 4 yıldır Bursa’nın altını, üstüne yaraşır hale getirmeye çalıştıklarını söyledi.

BURSA (İGFA) - Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BUSKİ tarafından hayata geçirilen içme suyu hatlarından arıtma tesislerine, enerji üretiminden tarımsal sulamaya kadar her alanda hayata geçirilen çalışmaları kamuoyuna tanıttı.

Tüm canlılar için temel yaşam kaynağı olan suyun, günümüzde dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, yüzde 70’i sularla kaplı dünyada ulaşılabilir içme suyu miktarının ise sadece yüzde 1 olduğunu kaydetti. Birtakım bölgelerde ve ülkelerde su bolluğu yaşanırken bazı yerlerde su kıtlığı yaşandığına dikkat çeken Başkan Aktaş, Türkiye’nin de su azlığı yaşayan bir ülke olduğunun altını çizdi. Dünya tarihinin, su kaynaklarının kullanımı ve işletilmesi noktasında birbirleriyle savaşmayı göze alan ülkelerin tarihiyle dolu olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, içilebilir su kaynaklarının sınırlılığı göz önüne alındığında, böyle bir değere sahip olmanın, aynı zamanda büyük bir ekonomik güce sahip olmak anlamına geldiğini açıkladı.

Altyapı hizmetlerini 17 ilçeyi kapsayacak şekilde BUSKİ marifetiyle sürdürdüklerini ifade eden Başkan Aktaş, Bursa’nın yaklaşık 210 milyon metreküp yer altı suyu rezervi bulunduğunu, kentin içme suyu ihtiyacının yüzde 80'inin Doğancı ve Nilüfer barajlarından, yüzde 20'sinin ise Uludağ pınar kaynaklarından karşılandığını vurguladı. Özellikle yaz mevsiminde kuraklık yaşanması durumunda 155 adet derin kuyunun devreye alınabilecek durumda olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, Çınarcık Barajı suyunun da Bursa'ya getirilmesiyle, 2050 yılına kadar susuzluk sorunu yaşanmayacağını belirtti. Rakamlarla altyapı yatırımlarına da değinen Başkan Aktaş, “Göreve geldiğimiz günden bu yana yaklaşık 1.500 kilometre, yani Edirne’den Kars’a kadar içme suyu hattı imalatı yaptık. Yine 650 kilometre; yani yaklaşık Bursa-İzmir arası gidiş geliş mesafesi kadar kanalizasyon hattı ve bunların yanında yaklaşık Bursa - Ankara arası kadar yani 350 kilometre yağmursuyu hattı imalatı gerçekleştirdik. Yaptığımız tüm çalışmalarla Bursa’nın altını da üstüne yaraşır hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.

TARIMA CAN SUYU

Gerek BUSKİ öz kaynakları, gerek İller Bankası, gerekse de Avrupa Yatırım Bankası’ndan temin ettikleri finansmanla, ilçelerin içme suyu hatları ile kanalizasyon hatlarını yenilediklerini ifade eden Başkan Aktaş, Avrupa Yatırım Bankası’ndan temin edilen finansla İnegöl, Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de başlatılan büyük altyapı çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Arıtılmadan doğaya bırakılan atık suların,  genel anlamda çevre kirliliğine neden olduğunu bu nedenle arıtma tesisi yatırımlarına da önem verdiklerini kaydeden Başkan Aktaş, içme sularının şehrin 50 farklı noktasından alınan numunelerle, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından her gün denetlendiğini de önemle vurgulamak istediğini söyledi.

KATI ATIK BEDELİ

Öte yandan Başkan Aktaş, su faturalarından çıkarılan katı atık bedelleriyle ilgili son meclis toplantısında yaşanan tartışmalara da değindi. Katı Atık bedellerinin CHP’li İstanbul, Ankara, Mersin, Aydın Büyükşehir Belediyelerinde de alınmadığını hatırlatarak, “Aynı kanuna onlar da tabii. Çıkıp açık ve net bir şekilde niye söylemiyorsunuz? ‘Biz de bu parayı almayacağız’ diye. İstanbul'da hiçbir ilçe belediyesi almıyor bu parayı. CHP'liler de AK partililer de almıyor. Allah aşkına niye bunu halen almakla alakalı bir ısrar içerisindesiniz. Bunu tartışmanın çok sağlıklı ve doğru olmadığını düşünüyorum. İnşallah bir daha hiç açılmamak üzere bu konunun kapanması en büyük temennimizdir. Bundan dolayı nefretle, öfkeyle ortalığı germek asla kabul edeceğimiz bir şey değil. O olumsuz sözleri meclisteki arkadaşımıza sarf etmelerini de kamuoyunun takdirine bırakıyorum” diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: bursa'nın 'sudan sebepleri'ni anlattı

İstanbul Bakırköy’de engelsiz yaşam için yeni adım

İstanbul’da zehir tacirlerine darbe: 6 ilçede 11 tutuklama

Malatya Büyükşehir’den Uzunhasan’a güvenli ve modern yol

Maltepe'nin yeni binalarına estetik dokunuş

Yeşilay TEKNOFEST'te gençlerle buluşacak

Kaleseramik Vakfı Üstün Başarı Bursu başvuruları için son gün 10 Ekim

Konut satışlarında sürpriz veri yok! Satışlarda İstanbul yine birinci

Sadri Alışık Ödülleri’nde “Büyük Plan”a bir ödül daha

Eylem Erdem Uğurlu'ya 'Umut Olan Sanatçı' ödülü

1084 hâkim ve savcının görev yeri değişti!

74 ilde zehir tacirlerine darbe! 1.811 gözaltı

Düzce'de 800 bin liralık kokain ele geçirildi

Gebze’de babaya tokat atan şüpheli İstanbul’da yakalandı!

İstanbul Maltepe sonbaharı piknikle karşıladı

60 STK temsilcisi toplumsal cinsiyet eşitliği için eğitim aldı