Çalışanlar yıllık izinden sonra en çok uzaktan çalışma izni istiyor

Çalışanlar yıllık izinden sonra en çok uzaktan çalışma izni istiyor

Çalışanlar yıllık izinden sonra en çok uzaktan çalışma izni istiyor

Pandemiyle birlikte hayatımıza giren uzaktan çalışma modeli, kalıcı bir talep haline geldi.

İSTANBUL (İGFA) - 2024 yılı ve bu yılın ilk yarısında, şirketlerin ofise dönüş eğilimlerine rağmen, çalışanların en çok talep ettiği izin türleri arasında uzaktan çalışma izni ikinci sıraya yerleşti.

Yapılan araştırmalara göre, 2024’ün ilk altı ayında yapılan her 10 izin talebinden biri uzaktan çalışmak için yapıldı. Pandemi öncesinde yok denecek kadar az olan bu talep, her yıl artış göstererek sağlık ve eğitim gibi klasik izin türlerini geride bıraktı.

PANDEMİDEN BERİ HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Kolay İK’nın verilerine göre 2019 yılında yani pandemiden önce çalışanların talep ettiği izinler arasında uzaktan izin talebinin oranı yalnızca yüzde 0,62 iken bu oran 2020’de yüzde 1,76, 2021’de yüzde 2,2, 2022’de yüzde 3,29, 2023’te yüzde 4,4 olarak gerçekleşti. Ofise dönüşlerin artmaya başladığı 2024 yılında ise hızlı bir sıçrama yaşandı ve bu oran yüzde 9,6’ya yükseldi. Böylece uzaktan çalışma izni ilk kez, hastalık, eğitim gibi izinlerin önüne geçerek yıllık izinden sonra en çok talep edilen ikinci izin türü oldu. Bu yılın ilk yarısında da bu yükselme trendi değişmedi ve izinlerin yüzde 10,51’i uzaktan çalışmak için alındı. Bu da geçtiğimiz yıldan beri yaklaşık her 10 izin talebinden birinin şirket dışında çalışmak için istendiğini gösteriyor.

ÖZEL İZİN TÜRLERİ ARTIYOR

Son yıllarda şirketlerin işveren markası olma yönünde attığı adımlar; yıllık, haftalık, hastalık, doğum gibi ücretli izin türlerine ek olarak özel izin türlerini de beraberinde getiriyor. Kolay İK’nın verilerine göre en çok talep edilen bu özel izin türlerinin başında ise doğum günü, karne günü, sigara içmeme ve regl izni geliyor.

TUNCA ÜÇER: “HAYATI DENGELEME İHTİYACI KALICI HALE GELDİ”

Kolay İK COO’su Tunca Üçer, pandemiyle hayatımıza giren uzaktan çalışma modelinin artık çalışanlar için temel bir beklentiye dönüştüğünü belirtti. “Çalışanlar yalnızca işlerini yürütmek değil, yaşamlarını da dengelemek istiyor” diyen Üçer, doğum günü ve regl gibi özel izinlere yönelik taleplerin de arttığını vurguladı. Şirketlerin bu taleplere duyarlı yaklaşarak, karşılıklı güvene dayalı bir kültür inşa etmelerinin önemine dikkat çekti.


Haber Kaynak : İGFA

İstanbul'un nostaljik tramvayı yenilendi

Muğlalı gençlerden büyüleyen bale performansı

Fahrettin Altun'dan 'Özel' tepki! Millet iradesine hakaret kabul edilemez

Salihli MYO ile TSO arasında nitelikli eğitim için güç birliği

Göz tansiyonuna karşı yıllık kontrol uyarısı

Aybüke Albere’den samimi itiraf: “Çocukluk aşkım Çelik’ti!”

İstanbul Beylikdüzü Nefes Arama Kurtarma Ekibi Manisa'da

Yaz sıcaklarında diyabetliler için 7 hayati önlem

Zehir tacirlerine ağır darbe! 825 kilo eroin ele geçirildi

Dijital reklam harcamaları rekor kırdı... Yapay zekâ tabanlı reklamlar yolda

Bacak ağrısı ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir

DMM'den Kanal İstanbul iddialarına yalanlama

Aybüke Albere, P&G Türkiye için sahnedeydi

9 yılda 108 milyar TL tasarruf

Bahçeli: Kentsel dönüşüm ve orman yangınları Milli Güvenlik meselesidir