CHP'li Milletvekili Özdemir'den yeni kanun teklifi

CHP

CHP'li Milletvekili Özdemir'den yeni kanun teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir TBMM'ye yeni bir kanun teklifi sundu. Teklife göre, ekosisteme telafisi mümkün olmayacak zarar verenler ağır hapis ve para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

ANKARA (İGFA) - CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifiyle Ekokırımın Türk Ceza Kanunu’na ve Çevre Kanunu’na suç olarak eklenmesini önerdi.

Ekokırımın çevreye geniş çaplı ve uzun vadeli zarar verilmesi anlamına geldiğini ifade eden Milletvekili Özdemir, "Ormanların bilinçli şekilde yok edilmesi, petrol sızıntıları, nükleer kazalar ve doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi bu suç kapsamına giriyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin de gündeminde olan ekokırım, birçok ülke tarafından suç olarak kabul edilmeye başlandı" diyerek Fransa, Belçika, İngiltere, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin ekokırımı suç kapsamına aldığını anımsatarak, Türkiye’nin de bu konuda adım atması gerektiğini vurguladı.

Milletvekili Nimet Özdemir, kanun teklifinin amacının gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak ve doğaya zarar verenleri caydırmak olduğunu belirtti.

Eğer teklif yasalaşırsa, Türkiye, ekokırımı ulusal hukuk sisteminde suç olarak tanıyan ülkeler arasına katılacak.

HANGİ CEZALAR ÖNGÖRÜLÜYOR?

Teklif kapsamında Türk Ceza Kanunu’na (TCK) yeni bir madde ekleniyor. Buna göre:

  • Ekosisteme geri dönüşü olmayan zarar verenler 10 yıldan 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
  • 5 bin ila 50 bin gün adli para cezası uygulanacak.
  • Suçtan elde edilen maddi kazançların 20 katına kadar ek para cezası verilecek.
  • Tüzel kişilerin (şirketler, kurumlar) suç işlemesi halinde, faaliyetlerine yönelik ek güvenlik tedbirleri alınacak.
  • Zamanaşımı işlemesi engellenecek, böylece suç uzun yıllar sonra bile yargılanabilecek.
  • Ayrıca Çevre Kanunu’na eklenen yeni maddeyle, zarar verilen çevrenin eski haline getirilmesi zorunlu tutulacak. Eski haline getirmenin mümkün olmadığı durumlarda kusursuz sorumluluk ilkesi esas alınarak zararın tazmin edilmesi sağlanacak.


Haber Kaynak : İGFA

İBB'den Marmara Denizi'nde derin temizlik

Kütahya Ticaret Borsası'ndan Hollanda çıkarması

NKT yaz sezonunu “Ormandaki Kulübe”de özel dinleti ile açtı

35. Akbank Caz Festivali'nde sahne alacak yeni isimler belli oldu

İstanbul Festivali gençlere yeni alanlar açıyor

Harbiye ağustosta da coşku dolu

Togg’da kiralar gibi T10X sahibi olma fırsatı

Bugün hava durumu nasıl olacak? Yağmur, rüzgar...

Başakşehir'de kediye şiddet olayının şüphelisi gözaltında!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlere seslendi: Büyük ve güçlü Türkiye'ye az kaldı

İstanbul-Halep uçuşları yeniden başladı

Düzce'de zincirleme trafik kazası

İstanbul'da üçlü işbirliği zirvesi başladı

Kronik ağrıya meydan okuyun! Fibromiyalji çocuklarda da sık görülüyor!

MEB ve JENDER’den mesleki eğitimde iş birliği