Çocuk işçiliğinde yüzde 50 azalma... Ancak hedefler halen uzak!

Çocuk işçiliğinde yüzde 50 azalma... Ancak hedefler halen uzak!

Çocuk işçiliğinde yüzde 50 azalma... Ancak hedefler halen uzak!

ILO ve UNICEF’in yeni raporu, 2000’den bu yana çocuk işçiliğinin yüzde 50 azalarak 2024’te 138 milyona düştüğünü ortaya koydu. Ancak 2025’te çocuk işçiliğini tamamen ortadan kaldırma hedefi ulaşılamadı. Sahra Altı Afrika, 87 milyon çocuk işçiyle en yoğun bölge.

İSTANBUL (İGFA) - Cenevre ve New York’ta yayımlanan “Çocuk İşçiliği: 2024 Küresel Tahminler, Eğilimler ve İlerleme Yolu” raporu, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nden bir gün önce açıklandı.

ILO ve UNICEF’e göre, 2024’te dünya genelinde 138 milyon çocuk işçi bulunuyor, bunların 54 milyonu tehlikeli işlerde çalışıyor. 2020’den bu yana 22 milyon çocuk işçilikten kurtarılmış olsa da, 2025 hedefi tutturulamadı. Tarım, çocuk işçiliğinin yüzde 61’ini oluştururken, hizmet sektörü yüzde 27, sanayi ise yüzde 13 paya sahip. Erkek çocuklar, kızlara kıyasla daha fazla çocuk işçisi, ancak ücretsiz ev işleri eklendiğinde cinsiyet farkı kapanıyor.

İLERLEME VAR, AMA YETERSİZ

Rapora göre, çocuk işçiliği 2000’deki 246 milyondan 138 milyona geriledi. Asya ve Pasifik’te çocuk işçiliği yüzde 5,6’dan yüzde 3,1’e düşerek en büyük ilerlemeyi sağladı.

Latin Amerika ve Karayipler’de yüzde 11’lik azalma görüldü. Ancak Sahra Altı Afrika, 87 milyon çocuk işçiyle (toplamın üçte ikisi) en sorunlu bölge. Nüfus artışı nedeniyle burada toplam sayı sabit kaldı.

ILO Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo, “İlerleme umut verici, ancak milyonlarca çocuk hâlâ çalıştırılıyor. Çocuklar okulda olmalı, ebeveynler ise çocuklarını çalışmaya göndermek zorunda kalmayacak insana yakışır işlere sahip olmalı. Hedefe ulaşmak için uzun bir yolumuz var” dedi.

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, “Birçok çocuk hâlâ madenlerde, fabrikalarda veya tarlalarda çalışıyor. Eğitime, sosyal güvenliğe ve insana yakışır işlere yatırım yaparak ilerleme mümkün. Ancak fon kesintileri bu kazanımları tehdit edebilir” uyarısında bulundu.

Raporda, 2025 hedeflerine ulaşmak için ilerleme hızının 11 kat artması gerektiği belirtilirken, ILO ve UNICEF, hükümetlere şu önerilerde bulundu:

  • Sosyal korumaya yatırım yaparak ailelerin çocuklarını çalıştırmasını önleyin.
  • Çocuk koruma sistemlerini güçlendirin.
  • Kaliteli eğitime evrensel erişim sağlayın.
  • Yetişkinler için insana yakışır iş fırsatları yaratın.
  • Çocuk sömürüsünü önlemek için yasaları uygulayın ve şirketleri sorumlu tutun.


Haber Kaynak : İGFA

Eylem Erdem Uğurlu'ya 'Umut Olan Sanatçı' ödülü

1084 hâkim ve savcının görev yeri değişti!

74 ilde zehir tacirlerine darbe! 1.811 gözaltı

Düzce'de 800 bin liralık kokain ele geçirildi

Gebze’de babaya tokat atan şüpheli İstanbul’da yakalandı!

İstanbul Maltepe sonbaharı piknikle karşıladı

60 STK temsilcisi toplumsal cinsiyet eşitliği için eğitim aldı

İstanbul Beylikdüzü'nden bağımlılıkla mücadelede psikolojik destek

Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Türkiye finali Bilecik’te yapıldı

15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü: Erken teşhis hayat kurtarır

Sakarya'da Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı sona erdi

İstanbul'da ücretsiz ulaşımda 'Yol Arkadaşım Maltepe'nin yeni durağı Gülensu oldu

Salomon How To Trail Run 10. sezonu Kınalıada’da açtı

Gümrük kapılarında uyuşturucuya dev darbe!

Keşanlı atlet Ahmet Tek’ten İstanbul’da çifte başarı