Çocuklarda demir eksikliği zihinsel ve fiziksel gelişimi tehdit ediyor

Çocuklarda demir eksikliği zihinsel ve fiziksel gelişimi tehdit ediyor

Çocuklarda demir eksikliği zihinsel ve fiziksel gelişimi tehdit ediyor

Ülkemizde her 3 çocuktan birinde görülen demir eksikliği, fiziksel ve zihinsel gelişimi olumsuz etkiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceren Ulusoy, özellikle 6 ay-2 yaş arası bebeklerde ve ergenlik döneminde sık rastlanan bu sorunun, erken fark edilmezse kalıcı öğrenme ve davranış problemlerine yol açabileceğini belirtti.

İSTANBUL (İGFA) - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceren Ulusoy, demir eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflattığını, konsantrasyon bozukluğu, okul başarısında düşüş ve astım ataklarını artırabileceğini vurguladı.

Soluk cilt, halsizlik, ağız yaraları, baş ağrısı, iştahsızlık, toprak yeme ve tırnak kırılması gibi belirtilere dikkat çeken Dr. Ulusoy, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, yanlış beslenme alışkanlıkları (aşırı süt, çay tüketimi), emilim bozuklukları ve parazitler gibi faktörlerin demir eksikliğine neden olduğunu ifade etti.

Dr. Ulusoy, demirden zengin besinler (kırmızı et, ciğer, ıspanak, bakliyat) ve C vitamini ile dengeli beslenmenin önemine işaret ederek, “Pekmez destekleyici, ancak tedavi yerine geçmez. Aşırı süt tüketimi demir emilimini azaltır” dedi. Gelişigüzel demir takviyesinin karaciğer hasarına yol açabileceği uyarısında bulunarak, doktor kontrolünde 3-6 aylık tedavinin gerekli olduğunu vurguladı.


Haber Kaynak : İGFA

İstanbul Büyükşehir, hem metro hatları, hem metro araçları yapıyor

Çocuklarda demir eksikliği zihinsel ve fiziksel gelişimi tehdit ediyor

KONUTDER'den 'konut satışı' açıklaması

54 Afrika ülkesinden 2000 iş insanı İstanbul’da buluşuyor

Türk Kızılayı'ndan yangınla mücadeleye tam destek

Pist heyecanı İstanbul Park’ta devam ediyor

Melis Karaduman'dan kırık bir aşk hikayesi: ''Sevemezsin''

Türkiye genelinde Temmuz ayında 142 bin 858 konut satıldı

Maltepe’de yaz spor okulu coşkusu devam ediyor

Ziynet Sali ve Rıza Sarıtaş yaza damga vuracak! Aşkın Yenisi…

Türkiye'de bugün hava nasıl olacak?

Elif Buse Doğan: Tacizle karşılaştım, sektörde zorluklar yaşıyorum

Ziynet Sali'den sürpriz düet

Bursa Yenişehir’de Gıda İhtisas OSB ile tarım ve sanayi buluşuyor

İstanbul Maltepe'den marketlere ‘karekod’ ve gıda denetimi