Diş sıkma alışkanlığı olan çocuklarda nelere dikkat edilmeli?

Diş sıkma alışkanlığı olan çocuklarda nelere dikkat edilmeli?

Diş sıkma alışkanlığı olan çocuklarda nelere dikkat edilmeli?

Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, yetişkinlerde bile diş sıkma alışkanlığını kontrol altına almak veya kalıcı bir tedavi önerisi sunabilmek henüz mümkün değilken, çocuklarda izlenmesi gereken yol hakkında doğru adımlar atılmasının gerekliliğine dikkati çekti.

İSTANBUL (İGFA) - Diş sıkma alışkanlığı, yetişkinlerde olduğu gibi, çocukların da çoğu zaman farkında olmadan, günlük stresli aktiviteleri sırasında veya uyurken normal fonksiyonlar dışında çalıştırdıkları çene ve çiğneme kaslarının, çene eklemine yaptırdığı kuvvetli hareketler sonucu oluşur. Önlem alınmadığı takdirde küçük yaşlarda geçici sorunlara yol açabileceği gibi ilerleyen yaşlarda kompleks tedaviler gerektiren eklem hastalıklarına da sebebiyet verebileceğini aktaran Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, özellikle çocuklarda izlenmesi gereken yol hakkında doğru adımlar atılmasının önemine vurgu yaptı.

Demir, genç bireylerdeki diş sıkma alışkanlığı da yetişkinlerde olduğu gibi, uyku sırasında başlayabilir veya gün içinde tekrarlayabildiğine dikkati çekerek, "Diş sıkma alışkanlığına, diş gıcırdatma da eşlik edebilir. Yaşı küçük olan hastalarımızda farkındalık yaratmak çok daha zor olduğu için, bruksizm tanısı koyduğumuz hastalarımızda asıl sorumluluk ise ebeveynlere düşmektedir" dedi. 

KULAK AĞRISI, BAŞ AĞRISI, UYKU DÜZENSİZLİKLERİ VARSA DİKKAT!

Ebeveynlerin çocukları uyku sırasında kontrol etmelerinin önemine dikkat çeken Nurgül Demir, “Diş sıkmaya diş gıcırdatma da eşlik ediyorsa çocuğunun diş sıktığının farkına varabilir; ancak sadece diş sıkma alışkanlığı olan hastalarımızda teşhis genellikle kulak ağrısı, baş ağrısı, uyku düzensizlikleri gibi şikayetler oluşmaya başladığında konulur. Henüz şiddetli şikayetleri olmayan bruksizm hastalarımızda ilk teşhis ise, diş muayenesi sırasında konulmaktadır. Diş yüzeylerinde aşınmalar, çatlaklar, dolgu ve diş yüzeylerinde kırılmalar, çene eklemi bölgesinde ağrı ile bruksizm tanısının erken konulması, ileride oluşabilecek ciddi problemlerin önüne geçer." dedi.

Çocuklarda bruksizm plağı, botoks uygulaması gibi tedavilerin kesinlikle uygun olmadığı için diş sıkma alışkanlığı olan çocuklarda dikkat edilmesi gereken konulara dikkati çeken  Dt. Nurgül Demir,  "Gece uyku sırasında çocuğun diş gıcırdattığı duyulduğu takdirde, derin uykudan uyandırmak, alışkanlık sırasında çiğneme kasları ile iletilen kuvvetin gücünü azaltarak meydana gelen hasarın azaltılmasında yardımcı olacaktır. Buna ek olarak, alışkanlığın sıklığının azaltılması, kas hafızasının zayıflatılmasına ve bruksizmin zamanla tamamen bırakılmasına fayda sağlayabilir" diye konuştu.

"Sakız çiğnemek çiğneme kaslarının sürekli aktifleştirilerek güçlenmesine, diş sıkma sırasında çene eklemine ve dişlere daha fazla kuvvet iletilmesine sebep olabilir" diyen Demir,  "Diş sıkma alışkanlığının çene eklemi üzerinde yaratmış olabileceği hasarı da göz önünde bulundurarak, elma, hamburger gibi besinler parçalara bölünerek tüketilmeli, ağız açık konumda çene eklemine kontrolsüz kuvvet iletilmesinden kaçınılmalıdır. İleri seviyede diş sıkan çocuklarda, zaman içinde dişlerde aşınmalar ve alt yüz boyutlarında düşme meydana gelebileceği için, gerektiği takdirde prefabrike kaplamalar ile dişlerin düşme yaşlarına kadar ağızda tutulması sağlanmalıdır" önerilerinde bulundu.


Haber Kaynak : İGFA

Şehitkamil'de İlk Kadınlar Matinesi Coşkuyla Gerçekleşti

Seyitli Mahallesi'nde Sporun Birleştirici Gücü Öne Çıktı

KARTAL KAPER SİTESİ'NDE YAŞAM BAŞLIYOR

Yunusemre'de Karne Hediyesi Olarak Buz Pateni Keyfi

Toroslar Belediyesi Ekipleri Yağışlara Karşı Sahada

Altınordu Belediyesi, İzinsiz Afiş ve Pankartlara Karşı Denetim Gerçekleştirdi

Atikhisar Barajı'nda Doluluk Oranı %61'e Yükseldi

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Erkek'i Ziyaret Etti

Sanat Sokağı Çevresinde Altyapı Yenileme Çalışmaları Başlıyor

Altınordu'da Cuma Namazı Sonrası Dilenci Operasyonu

Demre'de 'Tarla Kuşuydu Juliet' Oyunu Sahnelendi

Konya'da Su Temin Çalışmaları Rekor Seviyeye Ulaştı

LİMA Öğrencileri, Konya'daki Siyer Sergisi'ni Ziyaret Etti

Demre Belediyesi, İlçe Genelinde Altyapı ve Yaşam Kalitesi Çalışmalarını Sürdürüyor

Demre'de Hortum Sonrası Seralar İncelendi