Dünyada bir ilk: 70 cilt Mesnevî 'Mana ve Nakış' sergisinde

Dünyada bir ilk: 70 cilt Mesnevî

Dünyada bir ilk: 70 cilt Mesnevî 'Mana ve Nakış' sergisinde

Mevlânâ’nın vefatının 752’nci yılı anısına Türkiye Yazma Eserler Kurumu’nca hazırlanan sergi İstanbul Rami Kütüphanesi’nde ziyarete açıldı. Sergide, İslam medeniyetinin nadide yazma eserleri bir araya getirildi.

İSTANBUL (İGFA) - İstanbul Rami Kütüphanesi, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin vefatının 752’nci yılı anısına **“Mana ve Nakış: Müzehhep Mesneviler Sergisi”**ne ev sahipliği yapıyor. Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldı.

Sergide, Konya, İstanbul, Şiraz ve Semerkand gibi merkezlerde hazırlanmış 14. yüzyıldan 19. yüzyıla uzanan 70 cilt Mesnevî, ilk kez bir arada sergileniyor. Bakan Ersoy, eserlerin hem estetik hem de kültürel miras açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bakan Ersoy, sergi kataloğunun Türkçe, İngilizce ve Farsça hazırlandığını, eserlerin gelecek nesillere taşınacağını belirtti. Ayrıca 10 Aralık’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde I. Uluslararası Yazma Eser Sempozyumu düzenlenecek; 29 ülkeden 200 uzman yazma eserlerin korunması, restorasyonu ve dijitalleştirilmesini masaya yatırılacağı öğrenildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan habere göre Bakan Ersoy, Türkiye Yazma Eserler Kurumu’nun 760 bini aşkın yazma ve nadir matbu eseriyle dünyadaki en büyük yazma eser kurumu olduğunu ifade etti. Rami Kütüphanesi’ndeki restorasyon laboratuvarında bugüne kadar 4 bini aşkın eserin restore edildiğini de sözlerine ekledi.

Sergi, Mevlânâ’ya ve İslam kitap sanatlarının asırlık geleneğine dair eşsiz bir görsel ve kültürel deneyim sunuyor.


Haber Kaynak : İGFA

Gümüşhane Belediye Başkanı'ndan Kahramanmaraşlı Öğrencinin Mektubuna Cevap

Denizli Büyükşehir Belediyesi, 18 Yaş Altı Sporcular İçin Fizyoterapist Desteğini Sürdürüyor

Denizli Büyükşehir Belediyesi Teşkilat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

Makine Mühendisleri Odası'nın 71. Kuruluş Yılı Kütahya'da Kutlandı

Sömestirde eğlence, sanat ve oyun EKSM’de bir arada

Alanya'da 719 Kilogram Atık İlaç Toplanarak Çevre Korundu

Eyüpsultan'da 2026'nın İlk Muhtarlar Toplantısı Yapıldı

Niğde Belediyesi'nde Toplu İş Sözleşmesi İmzalandı, En Düşük Maaş 44.460 TL Oldu

Mudanya'da 'Ben Ismarlıyorum' Uygulaması ile Dayanışma Hareketi Başladı

Eroğlu Mahallesi'ndeki Atık Su Sorunu, MARSU'nun Çalışmalarıyla Çözüldü

Bakan Göktaş, İBB'ye Bağlı Kreşte İstismar İddialarına İlişkin Aileyi Ziyaret Etti

Bakan Göktaş, İBB'ye bağlı çocuk merkezindeki iddiaları değerlendirdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2025'te 7.624 Denetim Gerçekleştirdi

Adalet Bakanı Tunç, Doha Hukuk Forumu'na Katıldı ve Katar'da İkili Görüşmeler Gerçekleştirdi

Doğal Gaz Tüketim Desteğinde 2026 Ocak Ödemesi Açıklandı