Fatih'in topları hurdalıkta! Edirne'nin tarihi değerlerine sahip çıkılsın

Fatih

Fatih'in topları hurdalıkta! Edirne'nin tarihi değerlerine sahip çıkılsın

Edirne'nin önemli simgelerden olan Fatih Sultan Mehmet’in heykeli ve fetih sırasında kullandığı Şahi Topları, Edirne Belediyesi tarafından Selimiye Meydanı’ndan kaldırılarak belediye hurdalığına terk edildi. Edirne Turizm Tarih Kültür Sosyal Yardımlaşma Balkan Ülkeleri Dostluk Derneği Başkanı Cengiz Gültekin,, olaya sert tepki gösterdi.

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) - Edirne Turizm Tarih Kültür Sosyal Yardımlaşma Balkan Ülkeleri Dostluk Derneği Başkanı Cengiz Gültekin, fetih sırasındaki tarihi Şahi Topları’nın Edirne Belediyesi tarafından Selimiye Meydanı’ndan kaldırılarak belediye hurdalığına terk edilmesinin üzücü olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Gültekin, Edirne’nin köklü tarihine ve kültürel mirasına zarar verecek önemli bir duruma dikkat çekmek istediklerini belirterek, "Tarihi zenginliklerle dolu bir şehir olan Edirne, geçmişte Osmanlı’nın başkentliğini yapmış ve günümüzde de bu mirasın izlerini taşıyan en önemli şehirlerden biridir. Ancak, bu tarihi ve kültürel mirasa böylesine vefasız bir yaklaşım sergilenmesi ne Edirne Belediyesi'ne ne de halkımıza yakışmaktadır. Şahi topları ve Fatih Sultan Mehmet’in heykeli gibi simgeler, Edirne’nin değerini artıran unsurlardır ve bu tarihi eserlerin hurda gibi bir köşeye atılması kabul edilemez" dedi.

"Bu heykel ve toplara Edirne’nin farklı noktalarında saygıdeğer bir yer bulunabilecekken, neden kaderine terk edilmiştir" diye soran Başkan Cengiz Gültekin, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu önemli eserlerin Edirne’nin girişindeki Kırklareli kavşağına veya Olin Yağ Fabrikası karşısına yerleştirilmesi, hem şehrin estetiğine katkı sağlar hem de tarihi mirasımızı gözler önüne serer. Eğer bu alanlar uygun görülmezse, Edirne Valiliği’nin devreye girip bu tarihi simgeleri Balkan Tarih Müzesi’nin önüne yerleştirmesi, müzenin kültürel değerine büyük katkı sağlayacaktır. Biz, Edirne’deki hemşerilerimiz olarak, bu değerli mirasımızın korunarak yeniden kentimizin simgelerinden biri haline getirilmesini talep ediyoruz. Fatih Sultan Mehmet’in ve onun fetih ruhunu simgeleyen Şahi toplarının kaderine terk edilmesi, Edirne’nin tarihine büyük bir saygısızlık olacaktır. Belediyemizi ve Valiliğimizi bu konuda harekete geçmeye, bu simgeleri hak ettikleri yerlere kazandırmaya davet ediyoruz. Edirne, tarihine sahip çıkan ve bu mirası gelecek nesillere aktaran bir kent olarak anılmayı hak ediyor.”.

FETHİN SEMBOLÜ ŞAHİ TOPU NEDİR?

Şahi veya Şahi topu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılıp kullanılmış olan, devrin en büyük ve özel bir savaş topudur. Top, İstanbul'un fethinde kullanılmıştır. İstanbul'u yıllarca birçok devlet kuşatmış ama hiçbiri alamamıştır.

Hatırlanacağı gibi Edirne’de doğup büyüyen; İstanbul’u fethederek çağ kapatıp çağ açarak tarihe ismini altın harflerle yazdıran Fatih Sultan Mehmet’in heykeli ve  Şahi Topları, Edirne Valiliği tarafından yaptırılmış, 2017 yılında açılışı yapılmıştı.


Haber Kaynak : İGFA

Küçükçekmece'de 'Sevgi İzi' Projesi Hayata Geçti

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Halk Kart ve Öğrenim Yardımı Ödemelerini Tamamladı

Pendik'te Okullar Yeni Döneme Hijyenik Hazırlandı

Yalova Belediyesi, Bulgaristan Kurumu ile Sosyo-Ekonomik Kalkınma Protokolü İmzaladı

Yalova'da Deprem ve Tsunami Riskleri Bilimsel Projelerle İncelenecek

Türkiye'de il nüfusları değişti! İşte memleketine göre il nüfusları

Küçükçekmece Belediyesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi Afetlere Hazırlık Protokolü İmzaladı

Altın çakıldı, günlük kayıp yüzde 12

Meteoroloji'den kuvvetli yağış, kuvvetli rüzgar, fırtına, kar uyarısı

Van'da Aile ve Köy Yaşam Merkezleri İçin Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi

Aksaray'da Kalanlar Kafe ve Sosyal Tesis, Ailelerin İlgi Odağı Olmaya Devam Ediyor

Diyarbakır'da Mesleki ve Sanatsal Kurslar İçin Başvuru Süreci Başladı

Aksaray'da Bilim Festivali ile Yarıyıl Tatili Renklendi

Kayseri'de Anne Ulaşım Kartı Projesinden 2025'te 1016 Anne Yararlandı

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Hasta Nakil Hizmetini Başlatıyor