Gençleri hedef alan tehlike! Elektronik sigara!

Gençleri hedef alan tehlike! Elektronik sigara!

Gençleri hedef alan tehlike! Elektronik sigara!

2022 yılı verilerine göre dünya genelinde 13-15 yaş arası en az 37 milyon genç bir şekilde tütün kullanıyor.Yeşilay, bu yıl “çocukları tütün endüstrisinin tehdidinden korumak” temasıyla gerçekleşen 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde, tütün endüstrisinin milyonlarca genci hedef almaya devam ettiğinin altını çiziyor.

İSTANBUL (İGFA) - Elektronik sigara ve nikotin kesecikleri gibi ürünlerin gençler arasında giderek daha popüler hâle geldiğini ve sağlık sorunu risklerini artırdığını vurgulayan Yeşilay, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ne özel açıklamalarda bulundu.

Tütün kullanımının hem aktif içiciler hem de pasif içiciler için birçok sağlık sorununa yol açtığının altını çizen Yeşilay, 2022 yılı verilerine göre dünya genelinde 13-15 yaş arası en az 37 milyon gencin bir şekilde tütün kullandığını belirtti.Açıklamada erken yaşta başlayan tütün kullanımının bağımlılık riskini artırdığı,tütün kontrolündeki ilerlemeye rağmen milyonlarca gencin tütün endüstrisi tarafından hedef alındığı vurgulandı. 

Yeşilay, tütün endüstrisinin gençlere ulaşabilmek için her türlü taktiğe başvurduğu uyarısında bulundu.Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ergenlerin bağımlılık yapıcı madde kullanımına ilişkin önemli bulgular ortaya koyan Dünya Sağlık Örgütü’nün 44 ülkede gerçekleştirdiği Okul Çağındaki Çocuklarda Sağlık Davranışı (‎HBSC)‎ Araştırması’na göre,ergenlerin ’i hayatında en az bir kez elektronik sigara kullandığını ve 'u bunu son 30 gün içinde kullandığını bildirdi.

“TÜTÜN ENDÜSTRİSİNİN AMACI,GELİRİNİ SÜREKLİ KILMAK.”

Yeşilay, tütün kullanımının kanser, kalp krizi, felç ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi solunum yolu hastalıkları dâhil olmak üzere birçok hastalığın önde gelen nedeni olduğuna da dikkat çekti.

“Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü 2023 yılı bir Bakışta Sağlık Raporuna göre,hamilelik sırasında sigara kullanımı düşük doğum ve erken doğum riskini artıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tütün kullanımının dünyada her yıl 8 milyon insanın ölümüne neden olduğunu; bu ölümlerin 1,2 milyondanfazlasının pasif içicilikten kaynaklandığını ve 65 binin ise çocuklar arasında gerçekleştiğini belirtmekte. OECD ülkeleri genelinde, 2021 yılında 15 yaş ve üzeri kişilerin ,9'unun her gün dumanlı tütün ürünü kullandığı, sigara kullanım oranlarının Fransa ve Türkiye'de%25'in üzerindeolduğuifade edildi. Aynı araştırmada tütün endüstrisinin, ergen ve gençlere hitap eden ürünlerin yanı sıra çeşitli reklam ve tanıtım taktikleri geliştirdiği, sosyal medya ve yayın platformları aracılığıyla geniş kitlelere ulaştığı da vurgulandı. 2022 yılı verilerine göre dünya genelinde 13-15 yaş arası en az 37 milyon gencin bir şekilde tütün ürünü kullanılıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa’da13-15 yaş arası erkeklerin ,5'i ve kızların da ,1'inin tütün kullandığını,elektronik sigara ve nikotin kesecikleri gibi ürünlerin gençler arasında giderek daha popüler hâle gelmesinin bağımlılık ve sağlık sorunu risklerini artırdığını vurguluyor.

Yeşilay, bu kapsamda devletlerin kanıta dayalı politika oluşturmaya öncelik vermelerinin ve gençleri tütün endüstrisinin zararlı uygulamalarından korumak adına sıkı düzenlemeler yapmaları için Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası örgütlerin kamu ve sivil toplumla iş birliği kurmasınınne kadar önemli olduğunu hatırlattı.


Haber Kaynak : İGFA

İstanbul Boğazı'nda kaçak yapı avı!

LÖSEV gönüllüleri İBB Korolar Festivali'nde

Antalya'daki kültürel mirasa koruma katkısı

Basın İlan'dan süreli yayınlara 'ihlal' cezası

İstanbul'un üç köprüsüne Türk Bayrağı asıldı

Edirne Uzunköprü’ye bir hibe de TBB'den

Narkokapan-Bursa'da 304 torbacı yakalandı... 21 ilde büyük baskın!

İçişleri'nden iki geçici uzaklaştırma daha!

MST Akademi ilk mezunlarını verdi... Sektöre nitelikli genç güç

İstanbul'da Anadolu lezzeti halk ekmek ile sofralarda

15 Temmuz'da raylı sistemler ücretsiz olacak

Türkiye Belediyeler Birliği'nden başkan operasyonlara tepki

Ferdi Tayfur'un yıllık telif geliri ne kadar? MESAM veri tabanında Tayfur’un 350 eseri kayıtlı!

MESAM'dan Spotify'a işbirliği çağrısı: Çözüm ortağı olarak görmek istiyoruz

Bursalı marketçiler İstanbul'da ticari köprüler kurdu