Gıda fiyatları enflasyonla mücadeleyi destekliyor

Gıda fiyatları enflasyonla mücadeleyi destekliyor

Gıda fiyatları enflasyonla mücadeleyi destekliyor

Türkiye’nin aralık ayı TUİK enflasyon verileri beklentilerin üzerinde olumlu geldi ve enflasyonla mücadelede temel trendde bir iyileşme olduğunu işaret etti.

İSTANBUL (İGFA) - Türkiye’nin aylık enflasyon oranı yüzde1,03 olarak açıklandı. Bu oran, piyasa beklentisi olan yüzde 1,6’nın altında kaldı.

2024 yıllık enflasyonu ise yüzde 44,4 olarak gerçekleşti (Merkez Bankası’nın son enflasyon raporundaki yüzde 44 tahminine paralel) ve bir önceki ayki yüzde 47,1 seviyesinden düştü. 2023 Aralık ayında enflasyonda yüzde 2,9’luk bir artış görülmüştü.

Ancak, 2003 bazlı endekse göre son on yılın aralık ayı ortalaması yüzde 1,0 düzeyindeydi, bu da baz etkisinin bu yıl için olumlu olduğunu gösteriyor.

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), aylık bazda yüzde 0,4 artışla yıllık bazda yüzde 28,5 seviyesine geriledi. Bu düşüşün ana nedenleri, enerji fiyatlarındaki düşüşler oldu. Veriler, geçen yılın ikinci yarısında maliyet baskılarında önemli bir zayıflamayı işaret ediyor. Bu durum, destekleyici döviz kuru hareketleri, küresel emtia fiyatlarındaki gerileme ve özellikle mevcut jeopolitik ortamda petrol fiyatlarının düşük seyrine bağlanabilir. Gelecek dönemde ÜFE trendinin en önemli belirleyicisi de yine petrol fiyatları olacak gibi görünüyor.

Çekirdek enflasyon (CPI-C), aylık bazda yüzde 1,1 ile 2021’in ikinci yarısından bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti ve yıllık bazda yüzde 45,3’e geriledi. Bu düşüş, nispeten sakin seyreden döviz kuru sepeti ve ÜFE görünümündeki iyileşme tarafından desteklendi. İleriye dönük olarak, fiyatlama davranışları ve hizmet sektöründeki fiyat inatçılığı, mevcut dezenflasyon sürecinin hızını etkileyebilecek ana risk faktörleri arasında kalmaya devam ediyor.

TÜİK, pazartesi günü mevsimsel düzeltilmiş manşet TÜFE ve çekirdek göstergeleri açıklayacak. İlk analizler, Merkez Bankası’nın yakından takip ettiği temel enflasyon trendinde Aralık ayında manşet ve çekirdek enflasyon açısından önemli bir iyileşme olduğunu gösteriyor.


Haber Kaynak : İGFA

Aranan suçlular Türkiye'de! Yurtdışında yakalanıp Türkiye'ye getirildiler

Siber suçlarda yapay zeka ve otomasyon patlaması!

Genç hatipler hutbe okuyarak yarıştı

İTÜ Elektrikli Araç Takımı'na 'Estasyon' destek

Erdoğan: Küresel enerjinin güvenli limanıyız... Akkuyu'dan ilk elektrik yıl sonunda

Başkan Özdemir'den liselilere 'umutlarınızı bırakmayın' mesajı

İstanbul gençliği alarm veriyor!

İstanbul hasar tespit çalışmalarında son durum

Denizlili para okçusu Türkiye şampiyonu oldu

Yılın elektrikli otomobiline geri sayım

İSKİ’den Silivri bölgesine önemli çevre yatırımı

Gülsin Onay, Mayıs'ta 5 şehirde sahne alacak

Girişimciliğin kalbi Silikon Vadisi’nde

İstanbul Bakırköy Belediyesi'nden devlet okullarına su arıtma desteği

Temiz Beylikdüzü için belediye gönüllülerle el ele