Her 100 erişkinden üçünde görülüyor

Her 100 erişkinden üçünde görülüyor

Her 100 erişkinden üçünde görülüyor

Uzun yıllar boyunca Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’na (DEHB) çocukluk çağı ya da ergenlik dönemi hastalığı olarak bakıldığını dile getiren uzmanlar, DEHB’nin genellikle çocukluk çağında başladığını ve erişkinlikte de devam edebilen bir psikiyatrik bozukluk olduğunu söylüyor.

İSTANBUL (İGFA) - Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, erişkin tipi DEHB hakkında bilgi verdi.

“DEHB genellikle çocukluk çağında başlayan ve erişkinlikte de devam edebilen bir psikiyatrik bozukluktur.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, uzun yıllar boyunca DEHB’na çocukluk çağı ya da ergenlik dönemi hastalığı olarak bakıldığını söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, “Hem yapılan araştırmalarda hem de gözlemsel çalışmalarda erişkinlerde DEHB belirtilerinin görülebileceği gözlemlenmiştir. Çocukluk çağında DEHB tanısı alanların yaklaşık olarak yüzde 15 ile yüzde 35’inde erişkinlik dönemde de DEHB belirtileri olduğu gözlenmektedir. Erişkin popülasyonuna baktığımızda ortalama yüzde 3 civarında erişkinde DEHB olduğu yapılan çalışmalarla birlikte söylenebiliyor" dedi.

YAŞ İLERLEDİKÇE BELİRTİLER AZALIYOR

DEHB’nun özellikle çocukluk çağında hiperaktivite bileşeniyle ön plandayken ergenlik döneminde hiperaktivite bileşeni yanına dürtüsellik bileşeninin de eklendiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, “Ergenlik dönemi sonlarına doğruysa hem hiperaktivite hem de dürtüsellik azaldığı bilinmektedir. Erişkinlik döneminde ise daha çok dikkat eksikliği bileşeni ön plana çıkmaktadır. Yaş ilerledikçe de insanlarda DEHB belirtilerinin azaldığı söylenebilir.” diye konuştu.

Bu kişilerin, iş yaşamlarında genellikle başarabilecekleri görevin bir tık altındaki işlerde çalıştığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Erman Şentürk, “Bu durum aynı zamanda akademik yaşamda da karşımıza çıkıyor. İş hayatlarında yaşadıkları zorluklardan bir tanesi kendilerine verilen işleri planlamada, programlamada güçlük çekmeleri. İşe başlamada ve başladıkları işleri bitirmede sorun yaşıyorlar. Genellikle iş saatine uymakta sorun yaşıyorlar, işe geç gitme ya da iş saatini tamamlamadan erken çıkmak gibi bazı problemler nedeniyle işverenlerle sorun yaşıyorlar. Yine en büyük problemlerden bir tanesi çok fazla iş değiştirmeleri. Genellikle başladıkları işlerde tutunamıyorlar ve yeni projelerle bambaşka işlere geçiyorlar. Genelde de o işlerde başarılı olamadıkları gözlemleniyor. O yüzden DEHB olan bireylerin iş yaşamlarında çok büyük sıkıntılar çektiğini görüyor ve bu yüzden de medikal tedaviler almaları gerektiğini öngörüyoruz.” dedi.


Haber Kaynak : İGFA

Tepebaşı'nda Minikler Oy Kullanarak Yeni Yıl Partisi Temasını Belirledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'barış' vurgusu... Türkiye ara buluculukta önde gelen aktör

Hakkari'de Trafik Jandarması, Çocuklara Uygulamalı Trafik Eğitimi Veriyor

Tepebaşı Belediyesi'nin Katkılarıyla Sazova'da Cemevi Temeli Atıldı

Kars'ta Anaokulu Öğrencilerine Temel Trafik Eğitimi Verildi

Kocasinan'da Açılan Yeni Bulvar, Ulaşımda 6,5 Kilometre Tasarruf Sağlıyor

Yerlikaya, Ambulansa Yol Vermeyen Sürücü İçin Ehliyet İptalini Açıkladı

Kayseri Melikgazi'de tarihi çalıştayın ikincisi gerçekleşti

Kocaeli Gebze bölgesi trafiğine güçlü dokunuş

Karagöz Ustası Şinasi Çelikkol, Nilüfer'de Sanat Yolculuğunu Anlattı

Haliliye Belediyesi, Okullarda Sıfır Atık Eğitimlerini Sürdürüyor

29 ilde dev uyuşturucu operasyonu! 1,6 ton madde ve 750 bin hap ele geçirildi

Eyyübiye'de Öğrencilere Çevre Bilinci ve Sıfır Atık Eğitimi Verildi

Kayseri İtfaiyesi, Kırıkkale'deki Kimya Fabrikası Yangınına Destek Veriyor

Ünye'de Geri Dönüşüm Seferberliği Yeniden Başladı