İfade alma yönetmeliğinde değişiklik

İfade alma yönetmeliğinde değişiklik

İfade alma yönetmeliğinde değişiklik

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Baroların girişimleriyle, "Yakalama, Gözaltına alma ve İfade Alma Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Değişiklikler, müdafiîn beyanı ve her türlü müdahalesi tutanağa geçirilecek.

ANKARA (İGFA) - TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu, savunma hakkının etkin bir şekilde kullanabilmesini sağlamak amacıyla kolluk birimlerinde alınan ifadelerde, avukat beyanlarına da ifade tutanağında yer verilmesine ilişkin başvurunun kabulüne ve gerekli tedbirlerin alınması hususunda İçişleri Bakanlığı’na tavsiyede bulunulmasına karar verdi.

Tavsiye kararına ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, 81 İl Emniyet Müdürlüğü’ne 13 Haziran 2022 tarihinde bir yazı göndererek, kararın tam aksine, işlem tesis edilerek ifade alınması sırasında avukat beyanlarına ifade tutanağında yer verilmemesi, uygulamanın bu doğrultuda yapılarak yeknesaklığın sağlanması talimatını verdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Kamu Denetçiliği Kurumu kararını yok sayan, yetkisinde olmayan hususlarda, temel hak ve özgürlükler ve savunma hakkını kısıtlayıcı genelgesine ilişkin Türkiye Barolar Birliği'nce yapılan girişimler neticesinde 'Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmıştır.

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğinde ilgili yönetmeliğin 'd' bendi “Müdafi sadece hukukî yardımda bulunabilir, şüphelinin ifadesi alınırken şüpheliye sorulan soruya doğrudan cevap veremez, onun yerini aldığı izlenimi veren herhangi bir müdahalede bulunamaz. Hukukî yardım maddî olayı karartabilecek müdahalelerin yapılması anlamına gelmez. (Değişik cümle:RG-22/7/2022-31900) Müdafi şüpheliye bütün kanunî haklarını hatırlatabilir. (Ek cümle:RG-22/7/2022-31900) Müdafiîn beyanı ve her türlü müdahalesi tutanağa geçirilir” şeklinde değiştirildi.


Haber Kaynak : İGFA

Temiz Beylikdüzü için belediye gönüllülerle el ele

TOFAŞ’ın ligdeki rakibi Bahçeşehir Koleji

Kayseri'de 1 Mayıs Coşkusu: İşçiler Taleplerini Meydanda Dile Getirdi

İstanbul Valiliği'nden 1 Mayıs bilançosu! 384 gözaltı!

Anne bebek bağı bebeğin dünyasını şekillendiriyor

Süper Loto’nun süper ikramiyesi rekor kırıyor!

Sağlıklı uzun yaşam için bilimsel çözümler

Burak Deniz'in yeni reklam filmi nefesleri kesecek

ARNİAD’da yeni döneme güçlü başlangıç

2025 Kurban Hizmetleri Tebliği yayımlandı

Bakırköylü miniklere sağlık taraması

İstanbul Ataşehir'de Bölgesel İstihdam Ofisi açıldı

Harbiye Açık Hava'da yeni sezon başlıyor

Bursa’da Martı TAG gerilimi!

Arıkan: Deprem vergileri nereye gitti?