İletişim haftalık 'Dezenformasyon Bülteni'ni yayımladı

İletişim haftalık

İletişim haftalık 'Dezenformasyon Bülteni'ni yayımladı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezince, 23-29 Ocak'ı kapsayan Dezenformasyon Bülteni yayımlandı.

ANKARA (İGFA) - İletişim Başkanlığı'nca haftalık yayımlanan Dezenformasyon Bülteni'nde "Bir anne çocuğuna karne hediyesi et aldı", "Merkezi hükümet İzmir'de hiç metro çalışması yapmadı", "Türk vatandaşlığı verilen Ukraynalı öğrenci İstiklal Marşı'nı CİMER'e şikayet etti" ve "Geri Gönderme Merkezi'nde sığınmacılara kötü muamele" ve "Alım gücüne yönelik" iddialara yer verildi.

Bir televizyon kanalında yayınlanan haberde, "Annem bana karne hediyesi et aldı" diyen çocuğun röportajının, kurmaca olduğu kaydedilen bültende, sosyal medyada gündem olan ve bazı basın yayın organları ile siyasetçiler tarafından da hükümet karşıtı kara propagandaya dönüştürülen röportajın gerçekle ilgisinin olmadığı belirtildi.

Kanalın, haberi yayından kaldırırken, düzmece habere imza atan muhabirle iş ilişkisini sona erdirdiği anımsatılan bültende, kanaldan yapılan açıklamada, "Neticede incelenen ham kayıtların açıkça gösterdiği üzere; muhabirimizin haberde konuşan çocukla gazetecilik ilke ve kurallarına tümüyle aykırı olarak, çocuğa nasıl konuşacağına ilişkin dikte edici ve yönlendirici nitelikte ön konuşma yaptığı ve çocuğun bu yönlendirme doğrultusunda konuştuğu maalesef tespit edilmiştir." ifadelerine yer verildiği aktarıldı.

"İZMİR'LE İLGİLİ METRO İDDİALARI MANİPÜLASYON"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, "İzmir'de merkezi hükümetin yaptığı 1 metre metro tüneli yoktur" iddiasının manipülasyon içerdiği kaydedilen bültende, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın İzmir Banliyö Sistemi'ne (İZBAN) yaptığı yatırım tutarının, yaklaşık 2 milyar 850 milyon dolar olduğu vurgulandı.

İZBAN'ın yatırım tutarı incelendiğinde, bu tutarın yüzde 70'e tekabül ettiğinin görüldüğünün altı çizildi. 

"GERİ GÖNDERME MERKEZİ KAMERA SİSTEMİYLE İZLENİYOR"

Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medyada paylaşılan, "Türk vatandaşlığı verilen Ukraynalı, İstiklal Marşı'nı CİMER'e şikayet etti" iddiasının da doğru olmadığına yer verilen bültende, söz konusu haberlerde, "Yüzde 25'i yabancı uyruklulardan oluşan Antalya Konyaaltı'nda bir skandal yaşandı. Akdeniz Anadolu Lisesinde pazartesi sabahları okunan İstiklal Marşı'ndan rahatsız olan Ukrayna uyruklu bir Türk vatandaşının CİMER'e şikayet yazısı yazdığı öne sürüldü." ifadelerinin yer aldığı aktarıldı.

İmzalatılan bahse konu formların, "Gönüllü Geri Dönüş Formu" değil, merkezden ayrılma esnasında zaruri olarak imzalatılan İdari Gözetim Sonlandırma Formu Tebliği ve Emanet Teslim Tutanağı olduğu kaydedilen bültende, "Geri Gönderme Merkezinin tüm birimleri kamera sistemiyle izlenmektedir. Ayrıca yabancıların Gaziantep Geri Gönderme Merkezi'nden Hatay Apaydın Geçici Barınma Merkezine sevkleri sırasında herhangi olumsuz bir durum meydana gelmemiştir." bilgisine yer verildi.

Öte yandan alım gücüne yönelik iddialara da yer verilen bültende, 200 liranın nominal değerinin aynı olmasına rağmen, reel satın alma gücünün düşmesi üzerinden ekonominin kötüye gittiği iddialarının manipülasyon içerdiği kaydedildi.  Bültende, bu bilgiler ışığında 2010 yılındaki 200 liranın reel alım gücünün 2023 yılının 200 TL'si ile kıyaslanmasının manipülatif bir yaklaşım olduğunun görüldüğü belirtildi.

Detaylı bültene ulaşmak için tıklayabilirsiniz.


Haber Kaynak : İGFA

Kocasinan'da 229 İhtiyaç Sahibine Günlük Sıcak Yemek Hizmeti

Mudanya Belediyesi, Güzelyalı'da 'Lokanta Mudanya'yı Hizmete Açıyor

Kahramanmaraş'ta Kuvvetli Rüzgâr ve Soğuk Hava Uyarısı

Diyarbakır'da 6 ilçede 319 kilometrelik kırsal yol kardan temizlendi

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısına Katıldı

İstanbul'da 138 adreste büyük operasyon!

İstanbul İtfaiyesi Spor Turnuvası'nda kupalar sahiplerini buldu

Kentsel dönüşüm tebligatları artık e-Devlet ve KEP'ten yapılacak... Yanıt vermeyen satış riski altında

TÜSİAD'da yeni dönem... Ozan Diren TÜSİAD'ın yeni başkanı oldu

Akaryakıta yeni zam kapıda!

ŞUSKİ Personeli Kan Bağışı Kampanyasına Yoğun İlgi Gösterdi

Burdur'da Anaokulu Öğrencileri Emniyet Müdürlüğünü Ziyaret Etti

Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe, Miraç Kandili Mesajı Yayımladı

Diyarbakır'da kırsal mahalle yolları için kar mücadelesi: 16 günde 6 bin 290 km

Süleymanpaşa Belediyesi Kış Okulları'nda İkinci Dönem Kayıtları Başladı