İstanbul’da özel yol haritası BAKSM’de konuşuldu

İstanbul’da özel yol haritası BAKSM’de konuşuldu

İstanbul’da özel yol haritası BAKSM’de konuşuldu

İstanbul Beylikdüzü Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Engelliler Şube Müdürlüğü’nün katkılarıylaözel gereksinimli bireyler ve aileleri için bir eğitim semineri düzenledi.Hastalıkların tedavisi ve hasta hakları açısından iki başlıkta ele alınan seminerde  “Özel Eğitimde Yol Haritası: Tanı ve Yasal Haklar” konuşuldu.

İSTANBUL (İGFA) - İstanbul Beylikdüzü Belediyesi, Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde (BAKSM) ''Özel Eğitimde Yol Haritası: Tanı ve Yasal Haklar'' başlıklıbir eğitim semineri düzenlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Engelliler Şube Müdürlüğü’nün (İSEM)katkılarıyla gerçekleştirilen seminerde Uzm. Dr. Esra Ormanlı Kara ve Av. Ali Büyükkınacı “otizm spektrum bozukluğu” hastalarının yakınlarına hitap etti.

KARA: AİLEDEKİ HERKES EV İÇİ EĞİTİMDE YER ALMALI

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Ormanlı Kara, son 10 yıldır “otizm spektrum bozukluğu (OSB)” genel adıyla tanımlanan hastalıkların tanısı ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.Bu gruptaki hastalıkların teşhisinde çekilen zorlukları açıklayan Kara, tedavi konusunda ise ailevi ilişkilerin, uzman gözetiminin ve beslenmenin önemini şu sözlerle vurguladı: Güncellenen DSM 5 tanı kitabıylabirlikte asperger vb. hastalıklar da bu tanıma girdi. Her 36 çocuktan birinde görülüyor. Net olarak sebebini bilmiyoruz. OSB için test yapılamıyor,MR’da da çıkmıyor. Çocuğa gözlemle tanı koyabiliyoruz. Fakat devlet hastanelerinde gözlemleme zamanı da bulamıyoruz. Öyle bir hastalık ki, belirli bir yaşa kadar normal gelişen çocuk sonradan gerileyebiliyor. Sadece çocuklarda değil, ergenlerde hatta erişkinlerde de karşımıza çıkabiliyor. Tanı koymakta bir zorluk da şu ki, aileler durumu kabullenmek istemiyor. Önce ailenin iyi olması, gerekirse anne babanın psikolojik destek alması gerek. Ailedeki herkes ev içi eğitimde yer almalı.

BÜYÜKKINACI: AĞIR ENGELLİ DEĞİL, TAM BAĞIMLI BİREY

Seminerin ikinci kısmında ise avukat Ali Büyükkınacıengelli vatandaşların sahip olduğu hakları sıraladı. 18 yaşından küçük engellilere “özel gereksinimli birey”, ağır engellilere ise 2019’dan beridir “tam bağımlı birey” dendiğini vurgulayan Büyükkınacı, engelli oranına göre bireylerin haklarını, engelli raporunun nasıl ve nereden alındığını, bu raporlara göre engelli vatandaşlarınkamuda, belediyelerde ya da özel şirketlerde sunulan hangi hizmetlerden ücretsiz faydalanabileceğini,engellilere hangi kriterlere göre maaş bağlandığını, çalışmak isteyenlerin nereye başvurması gerektiğini detaylarıyla açıkladı. Katılımcıların sorularını da cevaplayan Büyükkınacı, daha fazla bilgi edinmek isteyenlerin İSEM’in02124499618 numaralı telefonundan bilgi alabileceğini hatırlattı.


Haber Kaynak : İGFA

Erzurum Ulu Camii Hatıra Parası” tanıtıldı

Bursa Nilüfer 9. Çalı Köy Filmleri Festivali başladı

İstanbul su tüketiminde rekor kırdı

Yeşilay'ın 9'uncu Uluslarası Karikatür Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu

İBB'den çocuklara Doğa Kampı

İstanbul Üsküdar'a iki Emekliler Lokali

Bekir Ayaz'dan Fenerbahçe'ye ziyaret

Eurasian Lubricants Show'a geri sayım

Roketsan’dan IDEF’te yeni imzalar

TÜBİTAK SAGE'nin 'GÖKHAN'ı görücüye çıktı

SSB, Orta Sınıf İKA'da sözleşmeyi güncelledi

Antalya-Alanya Otoyolu’nun temeli atıldı... Turizmin başkentine dev yatırım

Ahmet Özer'den o iddialara madde madde yalanlama: Hukuk tecelli edecektir

Erdoğan'dan Rusya-Ukrayna müzakereleri için İstanbul mesajı

Bursa Nilüfer Kent Tiyatrosu'nda yaz sezonu