İşte sınav stresini yenmenin püf noktaları

İşte sınav stresini yenmenin püf noktaları

İşte sınav stresini yenmenin püf noktaları

Bir milyonu aşkın öğrenci ve ailesi için heyecan dorukta... 4 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek LGS sınavında öğrenciler hayalindeki liseye girebilmek için yarışacak. Psikologlar, özellikle ailelerin sınava yönelik tutum ve davranışlarının önemli belirleyici olduğunu savunuyor.

İSTANBUL (İGFA) - Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Uzman Psikolog Duygu Kodak, özellikle ailelerin sınava yönelik tutum ve davranışlarının, çocukların psikolojik durumları için son derece önemli bir belirleyici olduğunu belirtti.

Çoğu ailenin farkında olmadan kişisel kaygılarını çocuklarına yansıtmaları, çocukların sınav sırasında çok daha yoğun strese girmelerine neden olduğunu öne süren Kodak, sınav stresinin çocukta; öğrenilenleri kullanamama, okuduğunu anlamama, düşünceleri ve duyguları düzenlemede zorluk, dikkatin azalması, bilişsel faaliyetlerde durgunluk ve fiziksel yakınmalar olarak ortaya çıkaracağını belirterek, öğrencilere sınav stresini yenmenin püf noktalarını sıraladı. 

Rahatlama egzersizleri yapılmasını ve olumsuz düşünceleri değiştirilmesini öneren Kodak,  güçlü yanlarınızında hatırlanması önerisinde bulundu. 

SINAVDA BU ÖNERİLERE DİKKAT EDİN!

Uzmanı Psikolog Duygu Kodak öğrencilere sınav esnasında stresi önlemeye yönelik şu önerilere dikkati çekti: 

  1. Sınav esnasında diğer öğrencilerin sayfa çevirme sesini duyarsanız geç kaldığınız düşüncesiyle endişeye kapılmayın. Çünkü her adayın soru çözme yöntemi ve sınav stratejisi birbirinden farklıdır yani kimin, hangi bölüme, kaçıncı sorudan başladığını bilemezsiniz.
  2. Sınav sırasında sürekli saate bakmak yerine bölümler arasında saatinize bakın. Sürekli zaman kontrolü yapmak telaşlandırabilir.
  3. Burnunuzdan derin bir nefes alıp birkaç saniye tutun ve yavaş yavaş ağzınızdan nefesinizi verin. Bu sayede ihtiyaç duyulan oksijen beyne giden kan damarlarını genişleterek bilişsel faaliyetleri olumlu etkiler.

Haber Kaynak : İGFA

Konya-İstanbul YHT Hattı 11 Yılda 13 Milyon Yolcu Taşıdı

Elektronik Ticari Defter Sistemi'nde 1 Ocak 2026 Dönüm Noktası

Ünye'de Askıda Ekmek Projesi ile 35 Bin Ekmek İhtiyaç Sahibine Ulaştı

Mersin'de Çocuklara Yönelik Polis Etkinliği Düzenlendi

İzmit Oyuncak Müzesi, Kuruluşunun 1. Yılını Etkinliklerle Kutlamaya Hazırlanıyor

Kahramanmaraş'ta 938 Yaşlı Vatandaşa Kapsamlı Evde Bakım ve Sosyal Destek

Side Kreş ve Gündüz Bakımevi'nde Yerli Malı Haftası Kutlaması

Eskişehir'de Kadın Kooperatifleri Panayırı'nın İkincisi Düzenlenecek

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Tepeköy Kemer Camii'nde Cemaatle Buluştu

İzmit'te Yılbaşı İyilik Pazarı Açıldı

Fevziye Camii Park Alanı Yenileniyor

Güçlü Kadın Güçlü Toplum Projesi'nde İkinci Grup Eğitimleri Tamamlandı

Nilüfer Belediyespor Eker, Bahçelievler Belediyespor'u 3-0 mağlup etti

Çanakkale'de Polis Ekipleri Uçurtma Şenliği Düzenledi

Çorlu'da Başarılı Sporcular Belediye Başkanı'nı Ziyaret Etti