Kanserin erken teşhisinde likit biyopsi önemli

Kanserin erken teşhisinde likit biyopsi önemli

Kanserin erken teşhisinde likit biyopsi önemli

Bilim insanlarının genetik alanında yaptıkları özverili çalışmalar birçok hastalığın erken teşhis, tedavi ve takibini mümkün kılıyor. Kanser türlerinin erken teşhisine yönelik olarak geliştirilen likit biyopsi testi bu alanda atılan en önemli adımlardan biri. Nesiller Genetik Kurucusu Dr. Gülay Özgön likit biyopsi testinin onkoloji alanında bir devrim niteliği taşıdığını ve erken teşhis için çok önemli bir adım olduğunu belirterek, periyodik olarak yapılan kontrollerin önemine dikkat çekti.

İSTANBUL (İGFA)- Tıbbi genetik testler alanında laboratuvar ve danışmanlık hizmetleri sunan Nesiller Genetik Hastalıkları Değerlendirme Merkezi Kurucusu Dr. Gülay Özgön, genetik çalışmaların sağlıklı yaşamın sürdürülebilirliği ile hastalık yönetiminin başarısında kilit rol oynadığına değinerek, yeni nesil kanser tanı testi olan ve “Likit Biyopsi” adı verilen testin kanserle mücadeledeki önemine dikkat çekti. Dr. Gülay Özgön, “Likit Biyopsi testi 2017 yılından beri klinik uygulamalarda kullanılıyor ve onkoloji alanı hekimleriyle çalışmalarımız gelişerek sürüyor. Onkolojide referans merkezi olma hedefiyle çok daha fazla insana ulaşmak ve erken teşhis olasılığını artırmakla ilgili yoğun çalışmalar yapıyoruz. Bu nedenle de erken teşhiste önemli yeri olan bu testin yaygınlaşması konusunda kendimizi sorumlu hissediyoruz” dedi.

Likit Biyopsi ve genetik tanı testleriyle ilgili hastaların doğru yönlendirilmesinin önemini vurgulayan Dr. Gülay Özgön, genetik danışmanlığın toplumun çok küçük bir kesimi tarafından bilindiğini, aile hikayesinde kanser olan bireylerin başta onkologlar olmak üzere hekimlerine danışarak genetik testleri yaptırmaları gerektiğini söyledi. Özgön, “Likit Biyopsi testleri vücuttaki tümör hücreleri ya da bunlardan kopan hücre parçacıklarının, kan dolaşımındaki DNA ve RNA değişimlerinin (mutasyonlarının) tespit edilebilmesi için yapılıyor. Özellikle akciğer, meme, mide, karaciğer, prostat, melanom ve pankreas kanserlerinin teşhisinde, tedavi ve takibinde kullanılan Likit Biyopsi testleri, tüm kanser çeşitlerinde uygulanılabiliyor” dedi. 

Onkoloji hastaları için kişiselleştirilmiş tıp anlayışı ile hastalık seyrini yönetebilecek sistemler üzerine çalıştıklarını ifade eden Dr. Gülay Özgön, kanser belirtileri ve genetik şüphe taşıyan herkesin hekimine danışarak test yaptırabileceğini ve kanser tedavisi sonrası da hastalığın takibi için Likit Biyopsi testlerinin dönemsel olarak yapılabileceğini ifade etti.


Haber Kaynak : İGFA

Türkiye, tohumculukta geleceği şekillendiriyor

Kerem Kazaz'dan Portekiz'de çifte başarı

KAGİDER Global Buluşması Londra'da gerçekleşti

Kırgız halkı Bursa İznik’teki şenliklerde buluştu

Karayün’den duygusal veda... BÜYGİAD’dan İKAP’a yeni başlangıç

Soner Sarıkabadayı ilham aldığı sanatçıları açıkladı!

İzmir Bornova’nın tarihi masaya yatırılacak

Büyükçekmece Başkanı Akgün’den dezenformasyon açıklaması

İstanbul'da öğrencilere yüzde 50 spor indirimi

4. Kilikya Ultra Maratonu tarihin kalbinde koşuldu

“Umuda Pedal Çevir” şenliği

Prof. Dr. Hasan Mandal Bursalı öğrencilerle buluştu

Düzce'de şehiriçi yolcu minibüsü yayaya çarptı

Aşk Şarkısı 8 yıl sonra yeniden! Başrolde yine Hande Kaptan

MODOKO Akademi kapılarını açtı