Parkinson hastaları neden düzenli egzersiz yapmalı?

Parkinson hastaları neden düzenli egzersiz yapmalı?

Parkinson hastaları neden düzenli egzersiz yapmalı?

Düzenli egzersiz yapan ve fiziksel olarak aktif yaşayan Parkinson hastalarının fonksiyonel durumlarının daha iyi seyrettiğini belirten uzmanlar, egzersizlerin beyinde bazı faydalı nörokimyasal maddelerin artışını sağlayarak nöroplastisiteyi tetiklediğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, düzenli egzersizin hastalığın psikolojik yönüyle baş etmede de faydalı olduğunu vurguluyor.

İSTANBUL (İGFA)- Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Nihal Özaras, Dünya Parkinson Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Parkinson hastaları ve egzersiz konusunda değerlendirmede bulundu. Parkinson hastalığının ilerleyici bir nörolojik hastalık olduğunu kaydeden Doç. Dr. Nihal Özaras, “Ellerde titreme, hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertlik, denge ve yürüme bozuklukları bu hastalıkta görülen başlıca problemlerdir.” dedi.

DÜZENLİ EGZERSİZ MUTLAKA YAPILMALI

İlaç tedavisinin şikayetleri kontrol altına almada etkili olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Nihal Özaras, “Ancak mutlaka düzenli egzersiz de yapmak gerekmektedir. Düzenli egzersiz yapan ve fiziksel olarak aktif yaşayan Parkinson hastalarının fonksiyonel durumlarının daha iyi seyrettiği bilinmektedir. Egzersizler beyinde bazı faydalı nörokimyasal maddelerin artışını sağlayarak nöroplastisiteyi tetikler. Ayrıca hastalığın psikolojik yönüyle baş etmede de faydalıdır.” dedi.

HASTANIN İHTİYACINA GÖRE EGZERSİZ PROGRAMLARI BELİRLENMELİ

Parkinson hastalığının her hastada farklı seyrettiğini ifade eden Doç. Dr. Nihal Özaras, “Bu nedenle hastanın fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve ihtiyacına göre egzersiz programının düzenlenmesi gerekir. Denge, koordinasyon, yürüme egzersizleri; kas kuvvetlendirmeye ve dayanıklılığı artırmaya yönelik egzersizler, fleksibilite egzersizleri sıklıkla reçete edilen egzersiz çeşitleridir. Ancak egzersiz türü ve yoğunluğu kişinin durumuna göre belirlenir. Düzenli  devam edilen fizik tedavi programları hastalığın klinik seyri değiştikçe fizik tedavi programını da güncellenmelidir.” diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

Muğla ve Bastia arasında kültür anlaşması

Malatya'da ilkokul öğrencileri atık yağlardan sabun üretti

Beko’ya Avrupa’da 125 milyon Euro finansman katkısı

Mekanik sistemlerde depremde hayat kurtarıyor

Ticaret'ten 4 aylık denetim bilançosu: 1 milyar 25 milyon TL ceza!

Göz alerjileri neden olur? Nelere dikkat edilmeli?

'Yarısı Bizden'de merak edilen sorular ve yanıtları

İzmir Karşıyaka'da Amasyalılar rüzgarı esti

Prof. Dr. Engin Ataç'ın hayatı kitap oldu

Bakırköy'e 'Kent Lokantası' geliyor

4 ilde 6 organize örgüte 43 tutuklama!

'Hüzün' sergisi ile insan ruhunun derinliklerine inildi

Bornova Arnavutları Derneği’nde hukuksuzluklara karşı dayanışma mesajı

Zafer Partisi'nden Bilecik'te Başkan Subaşı'ya sert sözler

Çimsa, ilk çeyrekte cirosunu yüzde 21 artırdı