Sahte güneş gözlüğünde tehlike büyüyor

Sahte güneş gözlüğünde tehlike büyüyor

Sahte güneş gözlüğünde tehlike büyüyor

Sahte güneş gözlükleri önemli göz problemlerine neden oluyor.

İSTANBUL (İGFA) - Son zamanlarda modadan etkilenerek ilerlese de insan sağlığı için en önemli konulardan biri olan optik sektörü, Türkiye’de ve dünyada gelişmeye devam ediyor. Sektör büyümeye devam ederken en büyük tehdit olarak karşımıza çıkan sahte veya işporta gözlükler, göz sağlığını hiçe sayıyor.

Türkiye’de her yıl 15 milyona yakın gözlük satışı yapıldığını belirten Papary Sunglasses Yönetim Kurulu Başkanı Optisyen Fahrettin Keleş, “Bu satışların sadece yüzde 60’ının yasal yollardan yapılıyor. Özellikle güneş gözlüğü pazarında kayıt dışı satışın çok fazla olduğunu görüyoruz. Güneş gözlüğü aksesuardır, ancak aynı zamanda sağlık aparatıdır. Bu yüzden merdivenaltı diyebileceğimiz işportalardan alınmamalı, güvenilir optik mağazaları tercih edilmelidir. Hem online platformlarda hem de mağazalarda yapılan bu satışlar ile göz sağlığı hiçe sayılıyor” dedi.

Güneş gözlüğü alırken yapılan hatalı seçimlerin göz sağlığının kaybedilmesine neden olduğunu söyleyen Keleş, “Sahte güneş gözlüklerinin UV koruması yok veya yetersiz. Bu durumda gözler zararlı UV ışınlarına maruz kalıyor ve katarakt, pterjium ve retina hasarı gibi göz problemlerine yol açıyor. İşportada satılan güneş gözlükleri düşük kaliteli lenslerden yapılıyor. Bu da kişilerde baş ağrısı, bulanık görme, göz yorgunluğu ve göz kızarıklığı gibi rahatsızlıklara sebep oluyor. Aynı zamanda yanlış renk filtreleri nedeniyle gerçek renkler bozuk görünür ve görsel algıyı etkileyebilir. Özellikle trafikte güvenlik riski oluşturabilir. Sahte güneş gözlüklerinde kullanılan kimyasal malzemeler ise hem göz hem de cilt için önemli sorun. Düşük maliyetli üretim yöntemleriyle üretildiği için gözlüklerde bulunan zararlı kimyasallar temas ettikleri ciltle veya gözle temas ettiğinde tahrişe, alerjik reaksiyonlara veya enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle göz sağlığını maksimum seviyede korumak için güvenilir, orijinal ve güneş koruması sağlayan güneş gözlükleri tercih edilmesi önemlidir" diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

Hamamözü Belediye Başkanı DEMİR, Kaymakam ARSLAN'ı Ziyaret Etti

Altın Portakal'da Görünmeyen Hikayeler Belgesellerle Anlatıldı

Tarsus'ta Üst Geçit Yıkımı Sonrası Trafik Rahatladı

Kağıthane Belediye Meclis Başkan Vekili Nazmi Toro Son Yolculuğuna Uğurlandı

Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanlarının Duruşmasında Tahliye Kararı

DİSKİ, Eğil'in 3 mahallesine 2 bin 700 metre içme suyu hattı döşedi

Eskişehir'de Kadın Liderlik Programı Başlıyor

Toroslar'da Okuma Salonu Sayısı 6'ya Yükseldi

Mersin'de Elektrikli Otobüs Dönemi Başladı

Eskişehir'de 'Yol Arkadaşım' Fotoğraf Sergisi Bisiklet Kültürünü Sanatla Buluşturdu

Cumhuriyet Kupası Futbol Turnuvasında Yarı Finaller Tamamlandı

Kayseri'de İnönü-Miralay Nazım Kavşağı Trafiğe Kapatılacak

Aksaray Cumhuriyet Bulvarı'na Gündüz Bakımevi, Kreş ve Çocuk Kütüphanesi Geliyor

Şahinbey Belediyesi Evlilik Okulu'nda 61 Bin Çift Eğitim Aldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden 5 Bin Öğrenciye Ücretsiz Kaynak Kitap Desteği