Tatlı kaçamaklar dişinize zarar vermesin!

Tatlı kaçamaklar dişinize zarar vermesin!

Tatlı kaçamaklar dişinize zarar vermesin!

Özellikle Şeker Bayramı, adından da anlaşılacağı gibi, tatlılar ve şekerlemelerle özdeşleşen bir gelenektir. Ancak, bu keyifli bayram ziyafetlerinin, diş sağlığı açısından bazı riskleri de beraberinde getirebileceğini söyleyen Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir miniklerin diş sağlığına dair önemli açıklamalarda bulundu.

İSTANBUL (İGFA) - Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, bayramlarda çocukların kapı kapı gezerek şeker topladığı bayram geleneğimiz halen yaygın olarak devam ettiğine dikkati çekerek, diş sağlığı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

"Çocukların şeker yemesini engellemenin pek de mümkün olamayacağını düşünürsek, dişleri çürüklere karşı koruyabilmek için birkaç önemli noktaya değinmekte fayda var.” diyen Uzman Dt. Nurgül Demir, şekerle tatlandırılmış gıda ve içeceklerin, dişlerde çürük oluşma riskini artırdığını belirterek, “Özellikle gazlı ve meyveli sodalar, kutu meyve suları, hazır kahveler ve enerji içecekleri gibi asitli içecekler, diş minesini zayıflatarak çürüklere davetiye çıkarır. Bununla birlikte, lokum, krokan, karamelize tatlılar gibi yapışkan atıştırmalıklar, diş yüzeylerinden uzaklaştırılması zor olduğu için çürük riskini daha da artırır.” dedi.

İŞTE BEŞ ALTIN KURAL

Uzman Dt. Demir, bayramda dişleri korumanın beş altın kuralını paylaştı:

  1. Her şeker ve tatlı tüketiminden sonra ağız suyla çalkalanmalı veya bol su içilmelidir.
  2. Ara öğünlerdeki şekerli atıştırmalık sıklığı azaltılmalı, doğal meyve şekerlerinin de tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  3. Yapışkan, uzun süre diş yüzeyinde kalan paketli gıda ve tatlılardan kaçınılmalıdır.
  4. Sabah ve akşam düzenli diş fırçalamanın yanı sıra, gün içinde ebeveyn kontrolünde ek fırçalama yapılmalıdır.
  5. Şeker alımının arttığı dönemlerde, dişlerin korunmasına ve güçlendirilmesine katkı sağlayan süt, yoğurt, peynir, et, yumurta ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine özen gösterilmelidir.


Haber Kaynak : İGFA

Kırmızı Başlıklı Kız Müzikali Keçiören'de Sahnelendi

Peşaver Şehitleri Ankara'da Anıldı

Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay Son Yolculuğuna Uğurlandı

Alanya'da Demirtaş Mahallesi'nde Ulaşım Konforu Artıyor

Afetlere hazır, güçlü bir Eyüpsultan için

Eyüpsultan'da Altyapı ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor

Pamukkale'de Mobil Atık Toplama Aracı 28 Mahalleyi Dolaşıyor

“İşimiz Aşk” Tiyatro Oyunu Kartal’da Sahnelendi

Bolu'da Çocuklara Yönelik Ücretsiz Kitap Okuma Etkinliği Düzenlenecek

Mehmet Ali Büklü, Vefatının 31. Yılında Kartal'da Anıldı

Kartal'da Çocuklara Yönelik Yeni Yıl Kutlamaları ve Tiyatro Gösterileri Başladı

Kartal Belediyesi, Soğuk Kış Günlerinde Vatandaşlara Sıcak Çorba İkram Ediyor

Esenboğa Havalimanı Metro Hattı'nın İnşasına 2026'da Başlanacak

1907 Travel resmen Fenerbahçe Spor Kulübü'ne devredildi

Türk Deniz Ticaret Filosu Dünyada İlk 10'a Yükseldi