Tatlı kaçamaklar dişinize zarar vermesin!

Tatlı kaçamaklar dişinize zarar vermesin!

Tatlı kaçamaklar dişinize zarar vermesin!

Özellikle Şeker Bayramı, adından da anlaşılacağı gibi, tatlılar ve şekerlemelerle özdeşleşen bir gelenektir. Ancak, bu keyifli bayram ziyafetlerinin, diş sağlığı açısından bazı riskleri de beraberinde getirebileceğini söyleyen Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir miniklerin diş sağlığına dair önemli açıklamalarda bulundu.

İSTANBUL (İGFA) - Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, bayramlarda çocukların kapı kapı gezerek şeker topladığı bayram geleneğimiz halen yaygın olarak devam ettiğine dikkati çekerek, diş sağlığı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

"Çocukların şeker yemesini engellemenin pek de mümkün olamayacağını düşünürsek, dişleri çürüklere karşı koruyabilmek için birkaç önemli noktaya değinmekte fayda var.” diyen Uzman Dt. Nurgül Demir, şekerle tatlandırılmış gıda ve içeceklerin, dişlerde çürük oluşma riskini artırdığını belirterek, “Özellikle gazlı ve meyveli sodalar, kutu meyve suları, hazır kahveler ve enerji içecekleri gibi asitli içecekler, diş minesini zayıflatarak çürüklere davetiye çıkarır. Bununla birlikte, lokum, krokan, karamelize tatlılar gibi yapışkan atıştırmalıklar, diş yüzeylerinden uzaklaştırılması zor olduğu için çürük riskini daha da artırır.” dedi.

İŞTE BEŞ ALTIN KURAL

Uzman Dt. Demir, bayramda dişleri korumanın beş altın kuralını paylaştı:

  1. Her şeker ve tatlı tüketiminden sonra ağız suyla çalkalanmalı veya bol su içilmelidir.
  2. Ara öğünlerdeki şekerli atıştırmalık sıklığı azaltılmalı, doğal meyve şekerlerinin de tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  3. Yapışkan, uzun süre diş yüzeyinde kalan paketli gıda ve tatlılardan kaçınılmalıdır.
  4. Sabah ve akşam düzenli diş fırçalamanın yanı sıra, gün içinde ebeveyn kontrolünde ek fırçalama yapılmalıdır.
  5. Şeker alımının arttığı dönemlerde, dişlerin korunmasına ve güçlendirilmesine katkı sağlayan süt, yoğurt, peynir, et, yumurta ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine özen gösterilmelidir.


Haber Kaynak : İGFA

Edirne Keşan’da Emniyet'ten şok uygulama

Tarsus'ta Cumhuriyet Coşkusu Engelsiz Eğitim Merkezi'nde Yaşandı

9 Kırmızı Bültenli 1 Ulusal Aranan Suçlu Yurda Getirildi

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Trafik Kazasında Hayatını Kaybeden Genç Kızın Hayalleri Vardı

Tarsus Belediye Başkanı Özbek Mahallesi'nde Vatandaşlarla Buluştu

İstanbul'da 'Anadolu Kısaları Forum' başladı

İzmir'de 1600 Öğrenciye Güvenli Gelecek Eğitimi Verildi

Altı İlde KADES Uygulaması Hakkında Bilgilendirme Çalışmaları Yapıldı

Antalya'da Toplum Destekli Polisler Gençlerle Buluştu

İmamoğlu Çağlayan’da 'casusluk' soruşturmasında ifade veriyor

İstanbul'da uyuşturucu operasyonlarında 381 kg metamfetamin ve 1 milyon 85 bin uyuşturucu hap ele geçirildi

Kocasinan'da Argıncık Kentsel Dönüşüm Projesi Başlıyor

Eyyübiye Belediye Başkanı Şıhmaksut Mahallesi'nde Ziyaretlerde Bulundu

Evrim Sanat Galerisi’nden yeni mekanda ilk sergi: IV

E-atık farkındalığı artıyor... En çok e-atık Doğu Karadeniz'de toplandı