Teknoloji, depremi değil ama yıkıcı etkilerini engeller

Teknoloji, depremi değil ama yıkıcı etkilerini engeller

Teknoloji, depremi değil ama yıkıcı etkilerini engeller

Mevcut bina stokunun deprem yönetmeliğinin gerisinde kalması olası can ve mal kayıplarını beraberinde getiriyor. Uzmanlar, depremin doğasına uygun binaların inşa edilmesi gerektiğine dikkati çekiyor.

İSTANBUL (İGFA) -  1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Özgecan Işıltan, Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaşık yüzde 92’sinin deprem kuşağında olduğunu hatırlattı.

Depremin yıkıcı etkilerinin sarsıntının şiddetinden değil, binaların dayanıklılık performansının düşük olmasından kaynaklandığını belirten Işıltan, depremlerin doğasını doğru şekilde anlayan güncel teknolojilere imza atmanın önemine dikkat çekti.

Depremi önlemenin de depremden kaçmanın da mümkün olmadığını ancak deprem bilinciyle bir yaşam inşa edilebileceğini söyleyen Işıltan, olası deprem hasarlarını önlemede öne çıkan en önemli aktörlerin başında yapı elemanlarını sabitleyen dübeller geldiğini kaydetti. Yapıyı meydana getiren elemanların doğru bir şekilde sabitlenmemesi durumunda binaların cephe kaplamaları, asansör rayları, mekanik-elektrik bağlantılar veya mevcut taşıyıcı betonarme elemanları hayati risk oluşturabildiğini kaydeden Işıltan, "Bunun yanı sıra yapısal olmayan mekanik-elektrik tesisat uygulamalarında da deprem koşullarında binanın aynı performans ile devam edebilmesi için MT Modüler Kanal Sistemleri ve MW Modüler Halat Portfolyosu ile bu elemanların da depreme dayanıklı hale getirmesini sistemsel olarak sağlanabiliyor. Hilti’nin, yapı elemanlarını sağlıklı bir şekilde binaya sabitleyerek deprem anında yerinden oynamalarına engel olan C2 sismik onaylı dübelleri ise bu sayede can ve mal kayıplarını önlemeye katkıda bulunuyor. Hilti olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı genel teknik şartnamesine göre kullanımı zorunlu olan C2 sismik onaylı dübellerin yaygınlaştırılmasını ve geliştirilmesini hem destekliyor hem de Ar-Ge çalışmalarında rol alıyoruz” diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

Kemer Belediye Başkanı Topaloğlu, Tekirova'daki Seramik Kursunu Ziyaret Etti

Kemer'de Kuzdere Mahallesi'nde Altyapı ve Yol Çalışmaları Tamamlandı

Gümüşhane Belediye Başkanı, Bahçeli Belediye Başkanı Çetin Rıza Tanış'ı Ziyaret Etti

17 ilde on binlerce litre sahte alkol ele geçirildi!

İscehisar Belediye Başkanı Seyhan Kılınçarslan, Uluslararası Yerel Yönetimlerde Kadın Zirvesi'ne Katıldı

İYİ Parti Karabük İl Yönetimi, Belediye Başkanı Çetinkaya'yı Ziyaret Etti

Gümüşhane'de Mevlana Celaleddin-i Rumi Vefatının Yıldönümünde Anıldı

Denizli Büyükşehir Belediyesi 2025'te 41 Sosyal Destek Projesini Hayata Geçirdi

Döne Çakmak İlkokulu, İscehisar Belediye Başkanı Seyhan Kılınçarslan'a Teşekkür Plaketi Verdi

Muharip Gaziler Derneği Temsilcileri, İscehisar Belediye Başkanı'nı Ziyaret Etti

İscehisar'da Kadınlara Özel Halk Günü Toplantısı Düzenlendi

Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Kütahya Bölge Haber'i Ziyaret Etti

Gümüşhane Belediye Başkanı, Öz Diyarbakır Sofrası İşletmesinin Açılışını Gerçekleştirdi

Gümüşhane Belediyesi Çağrı Merkezi İçin Personel Alımı Başladı

Denizli'de İlk Kez Yılbaşı Festivali Düzenlenecek