Temizlik takıntısı kimlerde görülür?

Temizlik takıntısı kimlerde görülür?

Temizlik takıntısı kimlerde görülür?

Klinik Psikolog Burcu Amrağ temizlik takıntısı ile ilgili bilgiler verdi.

İSTANBUL (İGFA) - Temizlik takıntısının obsesif kompulsif bozukluk (OKB) olarak da bilinen bir durum olduğunu ifade eden Klinik Psikolog Burcu Amrağ, buu durumda, kişinin aşırı düşkün olduğu temizlik ve hijyenle ilgili tekrarlayan düşünceler ve ritüeller yaşadığını ve temizlik takıntısı olan kişilerin sürekli olarak mikroplardan veya kirli nesnelerden kaçınma ihtiyacı hissederler ve sıklıkla tekrar eden temizlik ritüellerine bağımlı hale geldiğini söyledi.

Temiz ve düzenli kişiliğe sahip kişiler bu durumdan memnun olduklarını belirten Amrağ, "Genel ruh halleri mutludur ve yaşamlarına herhangi bir sekte vurmaz. Ama obsesif kompulsif bozukluk belirtisi olarak temizlik yapan kişiler, bir kaygı bozukluğu yaşıyor demektir ve sürekli bir kaygı halindedirler. Hayatlarını bu takıntılar yönetir ve belirtiler giderek artış gösterir. Bu kişiler yaptıkları temizliğin yeterli olduğuna kanaat getiremezler, temizlik takıntısı hayatlarına egemen olmaya başlar ve adeta bir mesai gibi saatlerce değişik ritüeller geliştirirler.
Kişi, sürekli olarak temizlik yapma ihtiyacı hisseder ve bu durumdan uzaklaşamaz. Ev veya kişisel eşyalarını aşırı sıklıkta temizlerler, kirli veya mikroplu olduğunu düşündüğü nesnelerden uzak durur veya bu nesneleri dokunmaktan kaçınır, mantıksız veya irrasyonel olduğunu bilmesine rağmen, temizlikle ilgili düşüncelerinden kurtulamazlar" diye konuştu.

Temizlik takıntısının kişinin günlük yaşamını ve sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkilediini ifade eden Burcu Amrağ, "İşlevselliği azaltabilir ve kişinin normal aktiviteleri yapmasını engeller. Temizlik takıntısı olan kişiler, tekrar eden davranışlar veya ritüeller gerçekleştirirler. Örneğin, ellerini aşırı sıklıkta yıkama, nesneleri tekrar tekrar kontrol etme gibi davranışlar bu ritüeller arasında yer alır. Temizlik takıntısı, tedavi edilebilir bir durumdur. Kognitif davranışçı terapi (KDT) ve ilaç tedavisi, temizlik takıntısını yönetmek için etkili yaklaşımlardır. Tedavi sürecinde, kişi obsesyonlarını ve kompulsif davranışlarını anlamak ve kontrol etmek için çeşitli stratejiler öğrenir. Ayrıca, stres yönetimi teknikleri ve gevşeme egzersizleri gibi destekleyici yöntemler de kullanılır" dedi.


Haber Kaynak : İGFA

İnşaat sektörü dayanıklılığını sürdürüyor

Bakan Uraloğlu açıkladı... Bursa YHT Hattı 2026’da hizmete açılıyor

Gümrük'ten 122,8 milyon liralık kaçakçılık operasyonu... Labubu oyuncaklara el konuldu

Erzurum Ulu Camii Hatıra Parası” tanıtıldı

Bursa Nilüfer 9. Çalı Köy Filmleri Festivali başladı

İstanbul su tüketiminde rekor kırdı

Yeşilay'ın 9'uncu Uluslarası Karikatür Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu

İBB'den çocuklara Doğa Kampı

İstanbul Üsküdar'a iki Emekliler Lokali

Bekir Ayaz'dan Fenerbahçe'ye ziyaret

Eurasian Lubricants Show'a geri sayım

Roketsan’dan IDEF’te yeni imzalar

TÜBİTAK SAGE'nin 'GÖKHAN'ı görücüye çıktı

SSB, Orta Sınıf İKA'da sözleşmeyi güncelledi

Antalya-Alanya Otoyolu’nun temeli atıldı... Turizmin başkentine dev yatırım