Türkiye Ekonomisi 2025 Üçüncü Çeyrekte Yüzde 3,7 Büyüdü

Türkiye Ekonomisi 2025 Üçüncü Çeyrekte Yüzde 3,7 Büyüdü

Türkiye ekonomisi, 2025 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 3,7 büyüme kaydetti. Cari fiyatlarla gayrisafi yurtiçi hasıla, yıllıklandırılmış olarak 1 trilyon 538 milyar dolarla rekor kırdı.

• TÜRKİYE, 2025 YILI 3. ÇEYREKTE %3,7 ORANINDA GÜÇLÜ BİR BÜYÜME KAYDETTİ. BÖYLECE 2025 – İLK 9 AY SONUNDA YILLIKLANDIRILMIŞ OLARAK %3,7’LİK BÜYÜME GERÇEKLEŞTİ.
 

21 Çeyrek Üst Üste Büyüme

• TÜRKİYE EKONOMİSİ, 21 ÇEYREK ÜSTÜSTE BÜYÜME KAYDETMEYİ BAŞARDI. DENGELİ VE İSTİKRARLI EKONOMİK BÜYÜME SÜRECİ DEVAM ETMEKTEDİR.
 

OECD ve G-20'de İlk Sıralarda

• BÖYLECE, 2025 – 3. ÇEYREKTE, TÜRKİYE, EKONOMİK BÜYÜME ORANINDA, OECD ÜLKELERİ (38 ÜLKE) ARASINDA 3. SIRADA VE G-20 ÜLKELERİ ARASINDA 5. EN YÜKSEK BÜYÜME ORANINI ELDE ETMİŞTİR.
 

Milli Gelirde Tüm Zamanların Rekoru

• 2025 YILI 3. ÇEYREK SONUNDA, YILLIKLANDIRILMIŞ OLARAK TÜRKİYE’NİN MİLLİ GELİRİ CARİ FİYATLARLA 1 TRİLYON 538 MİLYAR DOLARA YÜKSELEREK, TÜM ZAMANLARIN MİLLİ GELİR REKORU KIRILMIŞTIR.
 

Çeyreklik Büyüme Yüzde 1,1

• MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ GSYH İSE, 2. ÇEYREĞE KIYASLA 3. ÇEYREKTE %1,1 ORANINDA ARTTI.
 

İhracat Artışı, İthalat Düşüşü

• 2. ÇEYREĞE KIYASLA, 3. ÇEYREKTE MAL İHRACATIMIZ %2,9 ARTTI, MAL İTHALATIMIZ %4,4 AZALDI.
 

Cari Açık Tarihsel Ortalamanın Altında

• CARİ İŞLEMLER AÇIĞININ MİLLİ GELİRE ORANI 2025-9. AY SONUNDA, YILLIKTA %1,3 SEVİYESİNDE OLURKEN, 2002-2024 YILLARI ARASINDA GERÇEKLEŞEN %3,5’LIK ORTALAMANIN ÇOK ALTINDA KALMIŞTIR.
 
• BÜYÜME TRENDİ DEVAM EDİYOR:
 

* Pandemide dahi büyüme performansını sürdüren Türkiye ekonomisi 2020 yılında %1,8, 2021 yılında %11,8, 2022 yılında %5,4, 2023 yılında %5,0 ve 2024 yılında %3,3 oranında büyüme kaydetmişti.
* Büyüme hızı 2025 yılının ilk çeyreğinde %2,5, ikinci çeyreğinde %4,9 oranında gerçekleşti. 2025 yılının üçüncü çeyreğinde ise %3,7 olarak kaydedildi. Böylece yılın ilk dokuz ayında büyüme hızı %3,7 oldu. Bu büyüme hızı ile verisi açıklanan OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 3. ülke, G20’de ise 5. ülke konumuna gelindi.
* Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,1 arttı.

Cari Fiyatlarla GSYH'de Rekor

• CARİ FİYATLARLA GSYH’DE REKOR:
 

* 2022 yılında 925 milyar dolar olan cari fiyatlarla GSYH, 2024 yılında tüm zamanların rekorunu kırarak 1 trilyon 358 milyar dolara yükselmişti.
* 2025 yılı üçüncü çeyreğinde ise yıllıklandırılmış olarak 1 trilyon 538 milyar dolara ulaştı.

Cari Denge İyileşmesi Sürüyor

• CARİ İŞLEMLER DENGESİNİN GSYH İÇİNDEKİ PAYI TARİHSEL ORTALAMALARIN ALTINDAKİ SEYRİNE DEVAM EDİYOR:

* 2022 yılında %5,0, 2023 yılında %3,5 ve 2024 yılında ise %0,8 olan cari işlemler açığının GSYH içindeki payı 2025 yılı üçüncü çeyreği itibariyle yıllıklandırılmış olarak %1,3 olarak tarihsel ortalamasının (2002-2024 ortalaması: %3,5) altında seyretmeye devam ediyor.
 

İhracat ve Yatırımların Katkısı

• İHRACAT VE YATIRIMLAR BÜYÜMEYE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAMIŞTIR.
 

* İhracat bir önceki çeyreğe göre %2,9 artarken, ithalat %4,4 azaldı.
* Yatırım harcamaları ise bir önceki yıla göre %11,7 artarak ekonomik büyümeye 2,8 yüzde puan katkı sundu. Böylelikle yatırımlar büyümeyi desteklemeyi 4 çeyrektir kesintisiz sürdürdü.

İşsizlikte Tek Haneli Seyir

• İŞSİZLİK ORANI SON 30 AYDIR TEK HANELİ SEVİYELERDE SEYRETMEKTEDİR.
 
* Üretim, yatırım ve ihracat artışı, işgücü göstergelerine de yansıdı. İşsizlik oranı 2025 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalışla %8,5 seviyesinde gerçekleşti. Diğer yandan son 30 aydır tek haneli seyrini sürdürerek %10’nun altında kaldı.
 

Bakanlık Değerlendirmesi

• Değerlendirmemiz:
 
* 2025 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme verisi zorlu küresel şartlar ile kuraklık ve zirai don nedeniyle tarımda yaşanan üretim düşüşüne rağmen güçlü bir performans sergiledi. Ticaret Bakanlığı olarak yürütülen faaliyetler ile cari işlemler dengesinde devam eden ılımlı seyir ve mal ve hizmet ihracatı ile yatırımların büyümeye pozitif katkısı ekonominin dirençli yapısını destekliyor.
* Yıl sonunda 390 milyar dolar olan mal ve hizmet ihracatı hedefinin üzerinde bir performans yakalamak, büyümede kaydedilen bu başarıyı daha da ileriye taşımak üzere çalışmalara hızla devam edilecek.

Ankara,Ticaret Bakanlığı

Ankara,Ticaret Bakanlığı
belediye365.com
Haber Kaynak : İGFA

Bandırma Belediyesi Kiralama İşlemi İçin İkinci İhale Sürecini Başlattı

Adalet Bakanı Tunç, Hakim ve Savcı Adaylarına Cübbelerini Teslim Etti

Kıyı Emniyeti, Karadeniz'de Yanan Gemiden 25 Denizciyi Kurtardı

Türkiye Ekonomisi 2025 Üçüncü Çeyrekte Yüzde 3,7 Büyüdü

Bakan Göktaş, Dijital Devrimin Aile Üzerindeki Etkilerine Dikkat Çekti

Jandarma Ekipleri 10 İlde KADES Uygulamasını Tanıttı

Derbide beraberlik

Aile ve Nüfus On Yılına Doğru Uluslararası Sempozyumu Ankara'da Başlıyor

Kocasinanlı Masa Tenisi Sporcuları Dünya İkincisi Oldu

Nilüfer'de Rıfat Ilgaz Yılı Sempozyumla Noktalanıyor

Kocasinan'da Öğrencilere Ücretsiz Kahvaltı Desteği Kararlaştırıldı

Çorlu Arama Kurtarma Ekibi, Kaza Kırım ve Enkaz Eğitimleriyle Hazırlıklarını Güçlendiriyor

Kırmızı Bültenle Aranan 12 Suçlu Gürcistan, Almanya, Avusturya ve Fransa'dan Türkiye'ye Getirildi

Kocasinan'daki Ekolojik Pazar 2025'te Rekor Kırdı

Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi İkinci Taksit Ödemeleri İçin Son Gün 1 Aralık