Türkiye'nin doğal gaz karnesi ortaya çıktı! Trump'ın 'Rusya'dan gaz almayı bırak' çağrısı ithalat bağımlılığını ortaya çıkardı

Türkiye

Türkiye'nin doğal gaz karnesi ortaya çıktı! Trump'ın 'Rusya'dan gaz almayı bırak' çağrısı ithalat bağımlılığını ortaya çıkardı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rusya’dan petrol ve gaz almayı kesme çağrısı, Türkiye’nin enerji ithalatını gündeme getirdi. Toplum Çalışmaları Enstitüsü verilerine göre, 2024’te Türkiye’nin 52,18 milyar metreküp doğal gaz ithalatının yüzde 35’i Rusya’dan; Azerbaycan yüzde 21, İran yüzde 13, Cezayir yüzde 10, ABD yüzde 9 pay aldı. Kremlin’den Peskov, TürkAkım ve Mavi Akım hatlarının tam kapasite çalıştığını belirtti.

İSTANBUL (İGFA) - ABD Başkanı Donald Trump, 25 Eylül 2025’te Beyaz Saray’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırladığı görüşmede, Türkiye’ye Rusya’dan petrol ve doğal gaz ithalatını bırakma çağrısı yaptı.

Trump’ın bu talebi, Türkiye’nin enerji bağımlılığını yeniden tartışmaya açtı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise 26 Eylül’de, Karadeniz üzerinden Türkiye’ye gaz sağlayan TürkAkım ve Mavi Akım boru hatlarının “tam kapasite” çalıştığını açıkladı.

Bağımsız düşünce kuruluşu Toplum Çalışmaları Enstitüsü, Türkiye’nin 2024 doğal gaz ithalatı verilerini paylaştı.

Toplam ithalat 52,18 milyar metreküp olarak kaydedilirken en büyük pay, yüzde 35 ile Rusya’ya ait oldu. Azerbaycan yüzde 21, İran yüzde 13, Cezayir yüzde 10 ve ABD yüzde 9 pay aldı.

Veriler, Türkiye’nin enerji ithalatının büyük oranda dışa bağımlı olduğunu ve Rusya’nın hâlen ana tedarikçi konumunda bulunduğunu ortaya koydu.

ANLAŞMALARIN GELECEĞİ MERAK KONUSU

Türkiye’nin Rusya ile yaptığı uzun vadeli doğalgaz anlaşmaları, Trump’ın çağrısıyla gündeme geldi.

Anlaşmaların ani kesilmesi, enerji fiyatlarında ve tedarik zincirinde dalgalanmalara yol açabilir. Enstitü, verilerin Türkiye’nin enerji güvenliği politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı.


Haber Kaynak : İGFA

BAŞKAN DİNÇER’DEN 1 EKİM DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ MESAJI: “HAYAT TECRÜBELERİ VE DUALARIYLA YAŞLILARIMIZ BİZLERE IŞIK TUTUYOR”

30 ilde FETÖ operasyonu: 91 gözaltı!

İZMİT BELEDİYESİNDEN MUSTAFA PEHLİVAN PARKI’NA GÜNEŞ ENERJİLİ 4G KAMERA SİSTEMİ

2025 Yılı Eylül Ayı Dış Ticaret Verileri

İZMİT BELEDİYESİNDEN KABAOĞLU’NDAKİ TAŞINMAZLAR İÇİN SATIŞI İHALESİ

ADALET BAKANLIĞI İŞYURTLARI FUARI EDİRNE'DE AÇILIYOR

Bakanımız Göktaş, devlet korumasındaki gençlerin kamu kurumlarına yerleştirilmesi töreninde konuştu

YENİ PARKE YOL ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

İZMİT BELEDİYESİNDEN ÇEVREYİ KİRLETENE 15 BİN TL CEZA

Jandarma, Yaşlılar Gününde Köylerdeki Büyükleri Unutmadı

KIBRIS GAZİLERİ BAYRAKTAR VE ASLAN’A ANLAMLI ZİYARET

İZMİT BELEDİYESİNDEN DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ’NE ANLAMLI DOKUNUŞ

İZMİT BELEDİYESİ ATÖLYELERİ FABRİKA GİBİ ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR

DURHASAN’DA TALEPLER YERİNDE İNCELENDİ, YENİ PROJELER PLANLANDI

“KIRŞEHİR BELEDİYESİ SANAT GALERİSİ” AÇILIYOR