GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

'Tütün Kanunu' TBMM'den geçti

'Tütün Kanunu' TBMM'den geçti

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

ANKARA (İGFA) - Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasına İlişkin Teklif TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

ÜRÜN İZLEME SİSTEMİ'NE MÜDAHALE EDENLERE 3 YILDAN 8 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLECEK

Kabul edilen maddelere göre, yetki verilip verilmediğine bakılmaksızın vergi güvenliğini sağlamak için kullanılmasına zorunluluk getirilen özel etiket ve işaretlerle ürünlerin etiketlenmesi, işaretlenmesi, etiketlenen veya işaretlenen ürün bilgilerinin, kurulan veri merkezine aktarılmasını sağlayan Ürün İzleme Sistemi'ne (ÜİS), fiziksel veya bilişim yoluyla müdahale ederek Hazine ve Maliye Bakanlığına elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi veya verilerin iletilmesini önleyenler veya bunların gerçeğe uygun olmayan şekilde iletilmesine neden olanlara 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Makaron, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresi üretmek isteyenler için yıllık 2 milyar adet üretim kapasitesine sahip tesis kurma zorunluluğu getirilecek. Aynı markadan olmak şartıyla sigaranın ithalatında aranan yurt içi üretim şartı, makaron, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresi ithalatında da aranacak.

Makaron ve sigara üretim tesislerinde, Tarım ve Orman Bakanlığına bildirimde bulunmadan, vergi güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılması zorunluluğu getirilen özel etiket ve işaretlerle ürünlerini etiketlemeden veya işaretlemeden makine çalışma testleri, ürün denemeleri veya deneme üretimi yapanlara, 10 bin liradan az olmamak üzere üretilen her bir adet başına 1 lira idari para cezası verilecek.

Makaron ve sigara üretim tesislerinde, makine çalışma testleri, ürün denemeleri veya deneme üretimi kapsamında üretilen makaron ve sigaraları süresi içinde imha etmeyenlere, 10 bin liradan az olmamak üzere, üretilen her bir adet başına 1 lira para cezası uygulanacak.

ÜİS'e usulsüz müdahale edenler, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu'nda yer verilen aykırı fiillerinden dolayı kesinleşmiş mahkumiyet kararı olanlara, bu kanun kapsamında yürütülen faaliyetlere ilişkin hiçbir belge verilmeyecek, verilmiş olanlar Tarım ve Orman Bakanlığınca iptal edilecek. ÜİS'e usulsüz müdahale edenler ile Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na aykırı fiilleri işlediği tespit edilenlere bu kanun kapsamında yürütülen faaliyetlere ilişkin verilen belgeler, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veya mahkeme kararı kesinleşinceye kadar askıya alınacak ve bu süre içinde söz konusu tesis veya iş yeri için başka bir gerçek veya tüzel kişiye belge verilmeyecek.

Tütün, tütün mamulleri ve alkollü içecekler piyasasında üreticilerden 50 milyon liraya kadar teminat alınacak.

NE ZAMAN YAYINA GİRECEK?

Teklifin, makaron, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresi üretmek isteyenler için yıllık 2 milyar adet üretim kapasitesine sahip tesis kurma zorunluluğu ile Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasını düzenleyen maddesi kanunun yayım tarihinde, diğer maddeleri ise 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.

IMEI'LERİ PASİFE ALINACAK

Elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların elektronik kimlik bilgilerinin pasife alınma süresi, 7 yıldan 1 yıla düşürülecek. Son sinyal alınmasından itibaren kesintisiz 1 yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonlarının IMEI'leri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından pasife alınacak. Uygulamada, maddenin yürürlüğe girdiği tarih olan önceki bir yıllık süre dikkate alınacak.

Bu suretle elektronik kimlik bilgileri kayıtlı olmaktan çıkarılan cihazlar, son kullanıcılarına ait bir hatla kullanıldığında, bu cihazların elektronik kimlik bilgileri başka bir işleme gerek kalmaksızın tekrar kayıtlı hale getirilecek.

Elektronik kimlik bilgileri bu suretle tekrar kayıtlı hale getirilemeyen cihazlar için BTK'nin düzenlemeleri kapsamında başvuru yapılması gerekecek.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: 'tütün kanunu' tbmm'den geçti

Şanlıurfa'da Siverek'e 12 Kilometrelik Beton Yol Yapımı Başladı

Başkan Cihan Demir, İlköğretim Haftası Etkinliklerine Katıldı

Şanlıurfa'da Gençlik Merkezlerinde Yeni Eğitim Dönemi Başladı

Şanlıurfa'da Toprak İşlemesiz Mısır Ekimi ile Sürdürülebilir Tarım

Hamamözü'nde 19 Eylül Gaziler Günü Törenle Kutlandı

BursaRay'da LED dönüşümü ile yüzde 80 enerji tasarrufu sağlandı

Bursa'da istinat duvarları Uludağ'ın endemik bitkileriyle renkleniyor

BELSUN İnşaat İSG Hizmet Alımı İhalesi Duyurusu

Bursa'da Kadın ve Edebiyat Söyleşileri'nde Zeytin Kuşu Eseri Ele Alındı

Bursa'da 'Kadın Dostu Kent' programı kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları değerlendirildi

Bursa Sinema Günleri Yönetmen Söyleşileriyle Devam Ediyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Nazilli Muhtarlarıyla Toplantı Gerçekleştirdi

Her gün 686 bin kişinin tercihi 'hava'!

Geleceğin Yapay Zekâ Liderleri Zirvesi Keçiören'de Düzenlendi

Pamukkale Belediyesi 2025-2026 Kış Dönemi Kültür Sanat Kursları Kayıtları Başladı