TZOB'dan yangın ve anız uyarısı!

TZOB

TZOB'dan yangın ve anız uyarısı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte orman yangınları ve anız yakma tehlikesine dikkat çekti.

ANKARA (İGFA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaz aylarında artan sıcaklıkların tetiklediği orman yangınlarına dikkat çekerek, özellikle anız yakmanın yangınların en büyük nedenlerinden biri olduğunu belirtti.

Bayraktar, açıklamasında, “Ormanı korumak, yaşamı korumaktır” mesajını vererek, vatandaşları bilinçli olmaya davet etti.

YANGINLARDA İNSAN FAKTÖRÜ ÖNE ÇIKIYOR

Son bir haftada İzmir, Sakarya, Hatay, Bilecik, Manisa, İstanbul ve Bursa’da ciddi yangınlar yaşandığını ifade etti.

2025 verilerine göre, Türkiye’de 1305’i ormanlık alanda, bin 739’u kırsal alanda olmak üzere toplam 3 bin 44 yangın meydana geldiğini ifade eden Bayraktar, sadece İzmir’de 13 yangın kaydedildi. Yangınların yüzde 88’inin insan kaynaklı olduğunu, yanan alanların yüzde 97’si bu hatalardan etkilendiğini söyledi.

Bayraktar, sıcaklığın 30 dereceyi aştığı, nemin yüzde 30’un altına düştüğü ve rüzgâr hızının saatte 30 km’yi geçtiği günlerde riskin arttığını belirterek,anız yakmanın toprağın verimliliğini azalttığını, organik maddeyi yok ettiğini, su tutma kapasitesini düşürdüğünü ve çiftçinin gübre maliyetini artırdığını söyledi.

“Anız, toprağın geleceğidir. Toprak ise bizim geleceğimizdir” diyerek, anız yakmanın orman yangınlarını tetiklediğini ve bu yılki yüksek sıcaklıklar nedeniyle daha büyük risk taşıdığını vurgulayan Bayraktar, vatandaşlara da çağrı yaptı.

Doğaya atılan çöplerin, özellikle cam ve plastik gibi malzemelerin yangın riski oluşturduğunu belirten Bayraktar, "Elektrik tellerine değen ağaç dallarını keselim, kuru otları temizleyelim. En küçük ihmal büyük felaketlere yol açıyor. Unutmayalım: Anızı yakmak, geleceğimizi yakmaktır” dedi


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: tzob'dan yangın ve anız uyarısı!

Sülüklü Beach ve Mimoza Cafe Kış Konseptiyle Hizmete Başladı

Amasya'da İl Koordinasyon Toplantısı ve Şehit Ahmet Özsoy Tüneli Açılışı Gerçekleştirildi

Bursa'da Çiftçilere 14 Ton İtalyan Çimi Tohumu Dağıtıldı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey BM Forumu'nda Sürdürülebilirlik Çalışmalarını Anlattı

Şanlıurfa'da İmam Bakır Yolu'nda asfalt çalışmaları başladı

Şanlıurfa'da Siverek'e 12 Kilometrelik Beton Yol Yapımı Başladı

Başkan Cihan Demir, İlköğretim Haftası Etkinliklerine Katıldı

Şanlıurfa'da Gençlik Merkezlerinde Yeni Eğitim Dönemi Başladı

Şanlıurfa'da Toprak İşlemesiz Mısır Ekimi ile Sürdürülebilir Tarım

Hamamözü'nde 19 Eylül Gaziler Günü Törenle Kutlandı

BursaRay'da LED dönüşümü ile yüzde 80 enerji tasarrufu sağlandı

Bursa'da istinat duvarları Uludağ'ın endemik bitkileriyle renkleniyor

BELSUN İnşaat İSG Hizmet Alımı İhalesi Duyurusu

Bursa'da Kadın ve Edebiyat Söyleşileri'nde Zeytin Kuşu Eseri Ele Alındı

Bursa'da 'Kadın Dostu Kent' programı kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları değerlendirildi