Usta sanatçı Edip Akbayram hayatını kaybetti

Usta sanatçı Edip Akbayram hayatını kaybetti

Usta sanatçı Edip Akbayram hayatını kaybetti

İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi altına olan Edip Akbayram, 75 yaşında hayata veda etti.

İSTANBUL (İGFA) - Yarım asrın en önemli sanatçıları arasında gösterilen Edip Akbayram vefat etti. 

Acı haber İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nden geldi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ülkemizin değerli sanatçılarından Edip Akbayram, yaklaşık iki aydır tedavi gördüğü Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan tüm tıbbi müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir. Sağlık ekiplerimiz tarafından kendisine en ileri düzeyde bakım ve tedavi uygulanmış olup, tüm çabalara rağmen maalesef kurtarılamamıştır. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat camiasına başsağlığı dileriz" ifadelerini kullqandı.

https://twitter.com/dr_aemreguner/status/1896245299871645834

EDİP AKBAYRAM KİMDİR?

Edip Akbayram 29 Aralık 1950'de Gaziantep'te doğdu. Henüz 9 aylıkken çocuk felcine yakalandı. Gaziantep Şahinbey Atatürk Lisesi'nden mezun oldu ve kendi orkestrasını kurdu.

1968 yılında liseyi bitirip İstanbul'a geldi. Lisede kurdukları orkestrada Pir Sultan Abdal'ın, Karacaoğlan'ın deyişleri üzerine yaptıkları besteleri çalıp söylemişlerdi.

İlk plağını çıkardığı grubun adı Siyah Örümcekler'di. Plak, "Siyah Örümcekler-Gaziantep Orkestrası" ve "Edip Akbayram ve Siyah Örümcekler" başlıkları altında iki farklı baskıyla çıktı.

1972 yılında Aşık Veysel'in bir şiirinden esinlenerek gerçekleştirdiği ilk bestesi olan "Kükredi Çimenler" ile, Günaydın Gazetesi'nin yeniden düzenlemeye başladığı Altın Mikrofon yarışmasıyla yurt çapında üne kavuştu.

"Aldırma Gönül" ve "Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz" adlı şarkılarıyla satış rekorları kıran ve altın plak kazanan sanatçının çeşitli kuruluşlar tarafından verilen 250 kadar ödülü mevcuttur. 1974'te Dostlar Orkestrası'nı kurdu ve Anadolu rock müziğinin önde gelen isimlerinden biri oldu. 1981-1988 yılları arasında bestelerinin TRT'de çalınması yasaklandı.

1979 yılında Ayten hanımla evlenen sanatçının bu evliliğinden Ozan adında bir oğlu ve Türkü adında bir kızı var.

Plakları:

  • Kendim Ettim Kendim Buldum - Çiçeklerin Dili (Siyah Örümcekler) (1970)
  • Kükredi Çimenler - Boşu Boşuna (1972)
  • Anam Ağlar Başucumda Oturur - Sev Beni Beni
  • Deniz Üstü Köpürür - Dumanli Dumanli Oy Bizim Eller (1973)
  • Değmen benim Gamlı Yaslı Gönlüme - Yakar İnceden İnceden
  • İnce İnce Bir Kar Yağar - Dağlar Dağladı Beni (1974)
  • Garip - Kaşların Karasına
  • Kolum Nerden Aldın Sen Bu Zinciri - Gam Üstüne Gam Yapılır (1975)
  • Mehmet Emmi - Affetmem Seni (1976)
  • Zalim Zalim - Kahpe Felek
  • Aldırma Gönül - Sen Açtın Yarayı (1977)
  • Analara Kıymayın Efendiler - Adiloş Bebe (1978)
  • Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz - Gidenlerin Türküsü (1979)
  • Bugün Bizde Bayram Var - Bu Yıl Benim Yeşil Bağım Kurudu (1981)
  • Edip Akbayram 1971 yılında Barış Manço'nun Moğollar'la doldurduğu İşte Hendek İşte Deve - Katip Arzuhalim plağını Nejat Taylan Orkestrası ile kaydetti. Plak Nejat Taylan Orkestrası adına piyasaya sürüldü.

Haber Kaynak : İGFA

Erdoğan’dan Gazze çıkışı... İnsanlığın kaderi 5 ülkenin insafına terk edilemez!

Bekir Aksun'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Küçükçekmece'de Cumhuriyet Bayramı Coşkusu

Down Sendromlu Melek'in Gelinlik Hayali Temsili Düğünle Gerçek Oldu

Büyükşehir Basket, Ege Üniversitesi Daçka'yı evinde ağırlayacak

Özel Gereksinimli Gençler 'Kamera Benimle' Projesiyle Sinema Üretti

Şahinbey'de Cumhuriyetin 102. Yılı Spor Etkinlikleriyle Kutlandı

Odunpazarı'nda Cumhuriyet Bayramı Coşkusu Kreşlerden Yaşam Merkezlerine Taşındı

Akyazı'da kırsal ulaşım için asfalt çalışmaları hız kesmiyor

Cumhuriyet'in 102. Yılı Pendik'te Bilal Sonses Konseriyle Kutlandı

Antalya'da Cumhuriyet'in 102. Yılı Coşkuyla Kutlandı

Samsun'da Sanat Sezonu Görkemli Açılışla Başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Aydıncık'ta Üreticilere Fide ve Güneş Paneli Desteği Sağladı

Mehmetçik Vakfı'ndan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı'na Teşekkür Ziyareti

Yalova Belediyesi, Bulgaristan'ın Smolyan Şehrinden Gelen Heyeti Ağırladı