Uyku öncesi fiziksel aktivite uykuyu kaçırıyor

Uyku öncesi fiziksel aktivite uykuyu kaçırıyor

Uyku öncesi fiziksel aktivite uykuyu kaçırıyor

Çocuklarda uyku düzeninin kritik bir öneme sahip olduğunu, çünkü büyüme, gelişim ve genel sağlık üzerinde etkin bir rolde bulunduğunu ifade eden uzmanlar, doğru uykunun öğrenme performansının en önemli temellerinden birini oluşturduğunu da söylüyor.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocuklarda fiziksel aktivite ve uyku düzeni ilişkisini değerlendirdi.

Çocuklarda uyku düzeninin kritik bir öneme sahip olduğunu, çünkü büyüme, gelişim ve genel sağlık üzerinde etkin bir rolde bulunduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Doğru uyku zihinsel ve fiziksel sağlığı desteklemenin yanı sıra öğrenme performansının en önemli temellerinden birini oluşturuyor.” dedi.

Çocuklarda düzenli fiziksel aktivitenin uyku kalitesini arttırdığının bilindiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Fiziksel hareket içerisinde olan çocukların stres seviyelerinde azalma olduğu görülüyor, enerjilerinin vücuttan atılmasıyla da ortaya çıkan yorgunlukla birlikte uykuya geçiş kolaylaşıyor. Düzenli fiziksel aktivite veya egzersiz yapan çocukların uyku düzeni daha rahat oluşturuluyor ve uykuya dalmaları daha kolay oluyor. Uykusuzluk ve uykusuzluğa bağlı problemleri de ortadan kaldırıyor.” diye konuştu.

Aktivite saatlerine ve yoğunluğuna dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Yoğun fiziksel hareketler uyku öncesinde yapılırsa uykuya dalmada sıkıntı yaşanmasına neden olabilir. Düzenli fiziksel aktivite; metabolizmayı arttırır, kan dolaşımını hızlandırır, vücuttaki oksijen artışını da sağlayarak genel enerji seviyelerini yüksek tutar. Dayanıklılıkları da artan çocukların gün içerisinde yaptığı aktivitelerinden de maksimum verimi almalarını sağlamış olur. Ancak aktivite sürelerinin aşırıya kaçmaması, dinlenme aralarının da gözetilmesi oldukça önemlidir” dedi.

“Aydoğdu, 3 ile 5 yaş arasındaki çocuklar en az 3 saat fiziksel hareket içerisinde bulunması gerektiğine dikkati çekti.”

 


Haber Kaynak : İGFA

Türkiye'de bugün hava nasıl olacak?

Elif Buse Doğan: Tacizle karşılaştım, sektörde zorluklar yaşıyorum

Ziynet Sali'den sürpriz düet

Bursa Yenişehir’de Gıda İhtisas OSB ile tarım ve sanayi buluşuyor

İstanbul Maltepe'den marketlere ‘karekod’ ve gıda denetimi

İstanbul Beylikdüzü daha da yeşil olacak

İzocam’dan 60. yıla özel kitap... Tarihe iz bırakan başarı hikayesi

Mela Bedel'den yaza damga vuracak yeni hit: "Hadi Yallah"

Elif Buse Doğan müzikal yolculuğunu anlattı

Altın Yıllar Yaşam Merkezi'nde hasat zamanı

İstanbul Küçükçekmece'de renkli yaz atölyeleri

İstanbul'da 'Ay Tozunda Yürür Gibi' sergisi görücüye çıkıyor

Dijital bağımlılıktan kurtulmak için 6 öneri

62. Uluslararası Troya Festivali coşkusu

Büyükşehir’in kursları istihdama katkı sağlıyor